ГласовеМнения

Манол Пейков подкрепи писателите в искането им за отчисления от библиотеките

Издателят Манол Пейков подкрепи писателите в тяхното искане за отчисления, които авторите да получават при по-голям интерес от читатели в библиотеките и читалищата. "Нещата имат проста логика. И така е по цял свят. Всяка книга в библиотеката се чете от десетки, понякога стотици (а защо не хиляди) хора. Ако същите тези хора си бяха купили книгата, авторът би получил дадени пари", коментира за Kapana.bg управителят на ИК "Жанет-45".

"Понеже библиотеките имат обществено полезна функция, отчисленията, които дължат, са в пъти (десетки пъти) по-малки, отколкото ако всеки от прочелите книгата си бе купил собствен екземпляр. Но заплащането е въпрос на принцип, на уважение към авторското право, към личния труд и талант", добави той.

Тези отчисления са отговорност на държавата. Тя е тази, която стопанисва библиотеките, подчерта Пейков и добави, че е длъжна да намери тези пари. Според него те са нищожна сума, ако бъдат съпоставени с "нелепи инвестиции", като референдума за АЕЦ Белене или оградата по границата с Турция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина