ГласовеМнения

Бизнес и граждани скочиха срещу ремонта на „Отец Паисий”

Хората се оплакват от липса на информация и обезлюдяването на улицата

Водата спира, няма къде да си изхвърлим боклука, жалват се те

Гражданите питат: Къде ще отидат специфичните едри павета от Отеца

"Отец Паисий" през 1960г. (снимка от Фестивала "Улица Отец Паисий", осигурена от Държавен архив- Пловдив)"Отец Паисий" днес3 месеца. Най-малко толкова ще продължи ремонтът на улица „Отец Паисий”. Още на петия ден от първата копка на кмета обаче, живущи по емблематичната успоредна на Главната и хората, които правят бизнес там, обмислят общи действия срещу решението на общината. Причината- липсата на информираност и дебат по повод проекта на администрацията за разширяване на тротоарните площи и цялостната промяна на улицата.

Вече има и няколко затворили обекта в зоната, в която паважът е премахнат. Достъп на автомобили няма, пешеходците също се оттеглиха.  Те избягват да преминават по Отеца заради условията в момента там. Отделно жителите и търговците няма къде да си изхвърлят сметта, тъй като кофите за боклук са премахнати.

Оказва се, че обитателите и бизнеса по „Отец Паисий” не са били информирани относно плановете на общината да разкопае улицата.  „Ремонтът и обновяването бяха обявени от кмета на Пловдив на пресконференция за медии, когато багерите вече къртеха гранитните павета. Аз живея на улицата и отначало помислих, че аз съм пропуснала информация, но се оказа, че такава не е предоставяна на никого предварително. Обявата на сайта на Община Пловдив е от деня на започване на ремонта. В момента улицата е пуста, заведенията, магазините – празни, водата спира периодично, няма контейнери за изхвърляне на боклук”, коментира във Фейсбук Веселина Сариева. „Негодуването на обитателите и преминаващите расте от ден на ден, защото се получава бегла информация от медиите, но Общината не е презентирала публично план, не е ясно дали ще има обезщетение за бизнесите, дали ще се съгласува проектът за ремонт с живущите, паметници на културата и експерти урбанисти”, допълва тя.

Основното притеснение и за нея е свързано с нивото на тротоарите и опазването на паветата на улицата. Тя е настлана с павета, добити преди повече от 80 години от разрушеното вече Марково тепе. Те имат специфична продълговата форма и са един от символите на тази улица, наравно със сградите в стиловете сецесион, неокласицизъм, конструктивизъм, някои от които на видни български архитекти като Йосиф Шнитер, Камен Петков, Димитър Попов, Стойко Стойков. Сариева и другите жители по Отеца питат дали специфичните павета ще бъдат запазени и върнати на мястото им. Задочен отговор получиха от кмета още преди седмица- по-едрите павета от „Отец Паисий” ще отидат в Тютюневия град. Това обаче значително ще промени визията на знаковата централна улица.

Очаквайте продължение по темата

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Напълно излишен ремонт, за да се поделят едни пари. А намаляването на паркоместата е поредната идиотия на Тотев. От едната страна е Сахаттепе, от другата бил. Цар Борис III, Отец Паисий е единственото място за паркиране покрай линеарния търговски център, какъвто е Главната. Все едно Кауфланд, Метро или моловете сами да си ликвидират паркингите. Като всичко останало напоследък и това не е обсъдено с пловдивските архитекти.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина