МненияПод ножа

Собствениците на част от площад Централен си го оградиха (СНИМКИ)

Сградата бе съборена по време на висящо дело, оспорващо заповедта за премахване на магазините зад Пощата

От Общинска собственост не знаели нищо по въпроса

Оградата събира любопитни погледи от минувачите

Спорният имот зад Централна поща на площада осъмна ограден преди ден, а от днес на ажурната метална ограда има монтирани табелки с надписи „Частен имот“, видя репортер на Под тепето.  

По традиция, не можахме да се свържем с ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски, но успяхме да се чуем с неговата заместничка Мирослава Сугарева. Тя коментира, че не е запозната със случая и ще провери за какво става дума, минавайки от там.

„Възможно е да е ограден. С мен никой не се е свързвал. Сега ще проверя,“ коментира Сугарева.

Свързахме се с представителя на десетките собственици на имота, чиито магазини бяха принудително премахнати.

„Сградата бе съборена по време на висящо дело, оспорващо законността на заповедта за премахване на магазините. Делото е № 3050 от 2016-а година по описа на Административен съд – Пловдив, гледа се от 18-ти състав. Тъй като в заповедта за премахване на сградата е предвидено предварително изпълнение, то помещенията бяха съборени, а делото продължава да тече на първа инстанция,“ коментира пред Под тепето адвокат Поля Христева, която представлява собствениците на имота.     

Така сградата вече я няма, но земята е на мястото, а имотът е частен и хората са си го заградили. Дело относно собствеността на земята няма и притежателите на парцела се позовават на конституционното си право на неприкосновеност на частната собственост.

Няма такова дело, потвърди адв. Христева. Ревандикационен иск за собственост от невладетеля – Общината, срещу владетеля няма заведен. В кадастъра, който е официална институция, е отразено черно на бяло, че имотът е частна,  а не общинска собственост.

Заповед № 36 от 1999-а година на Областния управител за реституиране на имота също не е оспорвана, показва проверката на юриста. Нотариалният акт на владелците на имота също не е оспорван.  

Общината показва Констативен нотариален акт от 2017-а, без да е оборен нито един от гореизброените документи, като господин Кацарски обяснява пред медиите, че няма нужда от акт за собственост, тъй като това е улица, а улиците били общински, припомнят собствениците на имота.

Как така след 19 години общината изведнъж реши, че това е улица, питат се хората. И напомнят, че строителното разрешение за построяване на съборената сграда е издадено от същата тази община и на него пише също, че е частен имот, а не общински.

Според правния казус, сега администрацията трябва да избере дали да води дело за собственост или ще мине по „старата процедура“ – кметска заповед за събаряне на ограда върху частен имот. 

Самата ограда е монтирана стабилно с болтове в мрамора, "дворчето" си има и заключена врата.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Част от върнатия от Съда имот е върху конструкцията над подлеза на Гладстон. Това е като частен имот върху мост. Съставът на Съда е виновен за явната далавера. Но те са неподсъдни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина