ГласовеМненияНовини

Следващият протест в Шишманци ще е след седмица

Жители на селищата около екозавода в Шишманци изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение. Това обаче ще стане след седмица, а през това време хората прекратяват протестите си, но настояват да се срещнат с екоминистър Нено Димов и държавата да гарантира безопасна работа на депото.

За пореден ден тази сутрин на пътната отсечка към завода за отпадъци в Шишманци протестираха жители на селото, а също и от Белозем, Стряма и Раковски.

Пожарът, избухнал на сметището в понеделник, все още не е изцяло загасен, има тлеещи единични огнища. Задимяване в района няма, но протестиращите отново настояха институциите да гарантират безопасна работа на депото. Пред кореспондента на БНР Кремена Данева те казаха още, че очакват бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция.

В понеделник инициативният комитет за провеждането на референдум за бъдещето на завода ще внесе искането и прудружаващата подписка в община Раковски.

Следващата събота протестиращите ще се съберат отново. Те отправят покана към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив да дойдат при тях.

Ако те не се отзоват на поканите, хората от района са готови да преминат към гражданско неподчинение.

Източник: Радио Пловдив

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина