БългарияГероите на деня

Време е да спрем разрухата в Стария град, около Марица и тепетата

„Съюз за Пловдив“ е за връщане на къщите на общината и превръщането на бреговете в зелено и чисто място

Дани Каназирева, кандидат за кмет на „Съюз за Пловдив”

– Пловдив е богат на природни дадености, ценни археологически паметници, уникални архитектурно-исторически образци. Достатъчна ли е грижата за тях?

Всеки, който дойде в Пловдив, изпитва искрена завист към всички нас, които живеем в съседство със Стария град, близо до бреговете на река Марица или в подножието на тепетата. Не случайно всеки от тези три символа присъства в герба на Пловдив. Затова е недопустимо да продължаваме да се отнасяме към тях по този начин – да ги оставим занемарени и неподдържани.

Години наред управляващите подценяват ценното недвижимо културно наследство на Пловдив – уникалните археологически паметници и възрожденските къщи в Стария град.

Част от пловдивчани са виждали как в Гърция или Италия хората съхраняват всеки античен камък, за да привличат туристи и да развиват бизнес. В това време в Пловдив археологическите комплекси „Източна порта на Филипопол“, „Небет тепе“ и „Раннохристиянска базилика“ са скрити от погледа на съвременниците. Реставрацията на Римския форум все още не е започнала, в момента няма дори проект, който да покаже как и с какви средства ще бъдат експонирани останките на древния Филипопол.

В Стария Пловдив има над 20 къщи, които са обследвани и имат официален документ, че са застрашени от самосрутване. Най-ценните къщи обаче са собственост на „Пълдин туринвест“, която се контролира от собственика на Панаира Георги Гергов. От всичките къщи на фирмата, само една е възстановена и отворена – Домът на младоженците. Всички други къщи – паметници на културата, са затворени. Каблешковото училище беше съборено преди няколко години, а изкопът е засипан с пръст и изоставен. Ако управлението на Чомаков е допуснало тази сделка, то управленията на Славчо Атанасов и Иван Тотев не са поискали нито веднъж отчет за дейността на „Пълдин туринвест“.

– Какви решения предлагате Вие и „Съюз за Пловдив“?

Създаване на специално общинско звено от специалисти, което да отговаря за опазването и съхранението на културно-историческото наследство. Предвиждаме ремонт и реставрация на къщите в Стария град, изготвяне на проект за реставрация и експониране на Източната порта, проектиране на пл. „Централен“ и експониране на Римския форум, довършване на Одеона, пълна проверка на „Пълдин туринвест“ и връщане на апортираните къщи на Пловдив.

– Може ли река Марица не само да дели града на две, а да обогатява средата за живот на пловдивчани?

Най-красивите и богати градове на Европа са основани край реки и най-красивите части от тези градове са двата бряга. Днес обаче живеем в Пловдив, без да забелязваме реката. Марица продължава да изглежда непочистена и бутафорни временни плажове не променят това впечатление. В краткосрочен план и спешно, „Съюз за Пловдив“ е за:

  • спешно ремонт и изграждане на алеите покрай крайречните булеварди от двете страни;
  • почистване, озеленяване и поставяне на нови пейки, кошчета за смет и осветление;
  • изграждане на нови детски кътове и маси за шах и табла;
  • почистване на речното корито от паднали и изсъхнали дървета и храсти;
  • укрепване на подпорните стени и почистване на острова на Адата.

И в дългосрочен план изготвянето на цялостен проект за развитието на бреговете. Задължителна е проверката и на концесията на Пешеходния мост – най-грозната емблема на Пловдив.

– Десетки пъти досега са се обсъждали всевъзможни идеи за пловдивските хълмове. Те нито стават по-зелени, нито по-достъпни за жителите на града. Вашите идеи?

Ако не се противопоставим на тенденцията тепетата да се превръщат в изолирани зони, те ще останат негостоприемни, опасни и тъмни. Когато пловдивчани нямат условия да бъдат всекидневно в тези своеобразни градски планини, там се настаняват наркотиците и насилието. „Съюз за Пловдив“ предвижда:

  • незабавно обследване на опасните зони на тепетата за рушащи се скали;
  • безкомпромисна поддръжка на осветлението на всички хълмове;
  • създаване на алея на възрожденците на Сахат тепе;
  • почистване и компетентно залесяване;
  • забрана за автомобили на Младежкия хълм и създаване на общински паркинги в подножието му.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина