БългарияГероите на деняНовини

В Пловдив почетоха загиналите в двете световни войни британски войници

Тази година по изключение церемонията е на 12 ноември, тъй като поклонението пред гробовете на 56-е британски войници, загинали по време на Първата световна война, се прави всяка година в Деня на маковете.

На 11-я ден на 11-я месец в 11.00 часа британците почитат падналите във войните свои сънародници. Това са денят и часът, в които през 1918 г. Първата световна война завършва с примирие и боевете са прекратени. Датата се отбелязва и като Денят на маковете. Изборът на цветето не е случаен. По време на сраженията войниците забелязали, че там, където са падали снаряди, от земята избуяват макове. Затова във Великобритания е прието на всеки гроб да се оставя изкуствено цвете – червен мак.

В Церемонията днес в Централния траурен парк на Пловдив почит към загиналите отдадоха Н. Пр. Робърт Диксън, посланик на Великобритания, Н. Пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия, областният управител Ангел Стоев, ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции и кметът Здравко Димитров. Те поднесоха цветя и помълчаха за минута пред мемориалния комплекс.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Това изобщо не трябваше да се отбелязва като новина.Под тепето да се замислят какво пишат.Обидно е за загиналите българи убити от английските пилоти.Позор!

  2. Явно от Под Тепето и съответните български представители са забравили, защо са загинали тук британците! От британското посолство да им отдадат почит е нормално, но те са убивали за своята родина българи, наши предци и сънародници.
    Поредното доказателство за колониалната зависимост на Родината. Преди дни вицето на Панов нарече България няколко пъти “Територия”.

  3. А кой ще почете паметта на зверски убитите няколко хиляди софиянци при бомбардирането на София от англичаните?!Хилядите разрушени домове на мирни граждани?Все още има живи хора, които помнят тези зверства нанесени по заповед на чърчил и неговите думи,че София трябва да бъде превърната в КАРТОФЕНА НИВА!
    Срамно и унизително е да почиташ убийци!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина