БългарияГероите на деня

Турски архитект, израелски юрист и журналисти за пръв път бяха отличени на церемонията „Достойните българи на годината“

Фикрие Булунмаз – реставраторката на Желязната църква, получи специална награда

Специално отличие бе дадено и на израелския адвокат Моше Алони

16-то издание на наградите на наградите на вестинк "24 часа" "Достойните българи на годината" събра историите на близо 40 души с истинско човеколюбиво поведение в ежедневния живот. Церемонията се състоя в понеделник във Военния клуб в София и изненада с международно участие.  

Със специална награда беше отличена турската архитектка Фикрие Булунмаз, която в продължение на седем години ръководи мащабната реставрация на българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул, известен като Желязната църква.

Капана.бг ви представи екипът реставратори, когато гостуваха в Града под тепета преди няколко седмици. Г-жа Булунмаз  –  архитект и реставратор, ръководител на реставрационния екип на Желязната църква и целият ѝ екип добиха популярност в пределите на цяла България, след посещението им в Пловдив в края на февруари тази година. Те разказаха за историята на църквата, дългогодишния реставрационен процес и за откриването на храма за богослужения след тоталното му обновление, а събитието бе организира от Генералният консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. Хюсеин Ергани и Културен център "Тракарт". 

„Благодаря на тази жена, че всяка сутрин ставаше в седем и се прибираше в десет вечерта“, обяви шефът на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, който й връчи наградата. Той предложи Булунмаз да получи и държавно отличие за реставрацията на Желязната църква.

Българинът Мирослав Тодоров пък стана герой в южната ни съседка Турция. Той  спаси дете на година и половина от удавяне в басейн в град Елазъ.

Специално отличие бе връчено и на израелски юрист. Адвокат Моше Алони, който номинирал Българската православна църква за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 хиляди евреи от сигурна смърт по времето на Втората световна война.

Адвокат Моше Алони

Трима журналисти също получиха признание за достойната си работа. За първи път в 16-годишната история в. „24 часа“ си позволи да отличи свой журналист като достоен българин. Това е Бойка Атанасова – кореспондент на вестника в Гърция, която помогна да получи отново свобода българинът Иво Богданов, който излежа несправедлива 7-година присъда в затвора за несъществуващо убийство. Заедно с нея от името на предаването “Малки истории” на БНТ награда взе и журналистката Ирен Леви за социално предаване, което търси решение на проблемите на малкия човек. Румен Бахов от Нова телевизия също получи своето отличие от ръцете на вътрешния министър.

Четирима служители на МВР отличени в инициативата "Достойните българи" 2017 г. Младши инспектор Венцислав Спасов и старши пожарникар Запрян Пиперов от град Септември спасиха десет деца през лятото, изгубили се в гората над село Варвара, като ги пренесоха на гръб през бурна река. Във водата влизат и началникът на РУ- Септември Стефан Божилов, шефът на местната пожарна Александър Генчин, както и един полицай. Те осигуряват обезопасителното въже, като го държат изпънато. Благодарение на предприетата акция, децата са спасени и върнати живи и здрави на родителите си. Вътрешният министър връчи наградата на областния директор на Велико Търново старши комисар Димитър Машов, който бе отличен заради вложените постоянни усилия в провеждането на активна кампания срещу телефонните измами. Тази кампания продължава вече две години в областта под негово ръководство. Валентин Радев още веднъж благодари на тримата доброволци за всеотдайността, при спасяването на 30 възрастни хора от пожар в здравната служба на село Овча могила. На 20 декември 2017 г. Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев от местното доброволно формирование пристигат първи на мястото на инцидента. До идването на пожарните екипи те извеждат на безопасно разстояние от здравния център възрастните обитатели и помагат да се ограничи огънят.

Здравният министър Кирил Ананиев връчи отличията на шефката на реанимацията във Велико Търново д-р Сибила Маринова и колежката й д-р Ваня Лъчезарова, които направиха успешна кампания за популяризиране на донорството и превърнаха местната болница в номер 1 за донорските бази в страната. Благодарение на две лекарки търновската болница е първа сред донорските бази у нас.

Отличия имаше и за много деца от цяла България помагали безкористно свои връстници и проявили героизъм по-голям от този на възрастен човек.

Димитър Бербатов пък взе специално отличие за създадената от него фондация. „Злото, проблемите, бедствията могат да надделеят само тогава, когато добрите хора бездействат и не правят нищо. Всички тук правите така, че доброто да тържествува. Приемам това отличие от името на отбора на фондацията. Нашите деца и вие давате пример, че супергерои съществуват“, каза Димитър Бербатов.

Според форматът на инициативата „Достойните българи“ номинации могат да подават всички, които пожелаят, отличията също се определят на принципа на свободното гласуване от читателите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина