БългарияГероите на деня

Славчо с писмо до Бойко за стадион „Пловдив“

Народният представител информира министър-председателя за свършеното дотук по договорената субсидия след личната им среща за бъдещето на спортното съоръжение

Народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов информира с писмо премиера Бойко Борисов за свършеното за стадион „Пловдив“ и събитията около отпускането на държавната субсидия от 20 млн. лв. за довършването на спортното съоръжение след личната им среща в края на 2014 година. Изискването на министър-председателя тогава бе Общински съвет-Пловдив да гласува искане за отпускане на средствата в посочения размер.

„В тази връзка общински съветник от моята група в местния парламент изготви и внесе предложение. За съжаление, това решение не бе посрещнато с нужното отношение от общинската администрация. Кметът Иван Тотев заяви пред медиите буквално следното: „Нямам нужда от посредници между мен и премиера и не вярвам на гръмки обещания за стадион „Пловдив“. Тази позиция на г-н Тотев оказа въздействие и върху мнозинството от пловдивските общински съветници, които на заседание на 5 февруари т.г.  отхвърлиха внесеното от нас предложение за искане на средствата от държавата. Мотивът  – общината не можела да гарантира, че сумата за довършване на съоръжението е 20 милиона лева. Според мен този мотив не е състоятелен, защото общината разполага с документацията и от там е видно какво е нужно за довършването. В крайна сметка, съветниците приеха предложението да бъде разгледано от специална комисия на Общински съвет – Пловдив“, посочва в писмото си до премиера Славчо Атанасов.

Народният представител информира премиера за последвалото забавяне на  решението на тази комисия и исканията да се правят експертизи. "Те вече са направени –  като обследване на стадиона, техническа експертиза и прецизна количествено- стойностна сметка. Проектантът на стадиона арх. Валентин Маринов, с чийто проект Ви запознах лично при нашата среща, представи пред общинските съветници пълната строителна документация. Вследствие на това развитие внесохме ново предложение до ОбС за отпускането на целевата субсидия от 20 млн. лв., но за всеобща изненада общински съветник от ПП ГЕРБ предложи вместо искане за 20 млн.лв., да се гласува искане за 185 млн. лв.Това бе гласувано и от мнозинството“, посочва в писмото си Славчо Атанасов.

Народният представител подчертава факта, че сумата от 20 млн. лв. е защитена с експертизи и КСС, докато за това да се поискат 185 млн. лв. мотиви липсват.  „Позволявам си да отбележа, че сумата от 185 млн. лв. е абсурдно завишена,  тъй като за довършването на стадиона са достатъчни 20 млн. лв. А и не би могла да се иска от държавата в условията на сегашните финансови реалности“, обръща се към премиера Славчо Атанасов.

„Нямам обяснение за искането на тези 185 млн. лв. и заради факта, че в писмо от 21.08.2013 г. до тогавашния премиер г-н Пламен Орешарски кметът Иван Тотев също иска финансова помощ в размер на 20-30 млн. лв.. В писмото се цитира същото обследване на стадиона, което прилагаме и ние. Мотивите на г-н Тотев пред премиера Орешарски по онова време са, че в дни на криза е по-удачно да се спестят средства и вместо 200 млн. лв. за изграждането на нов стадион, ще е по-добре да се отпуснат между 20 млн.лв. и 30 млн. лв. за довършването на вече изградения на 80 % стадион „Пловдив““, заявява народният представител в писмото си до премиера.

Той посочва, че е направил обществено обсъждане сред пловдивчани и заявява: „Поставям на Вашето внимание отново този въпрос, вярвайки във Вашето държавническо мислене и действия, и с надеждата, че Вие приемате присърце проблемите на българския спорт. И уважавайки мнението на хората, ще направите необходимото за довършване на стадион „Пловдив“, което е дългогодишна мечта на спортната общественост в града ни“, завършва писмото си Славчо Атанасов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Държавническо мислене защото на есен балъците ще трябва пак да тичат да гласуват!Носи се слух че Бойко му е отговорил на тоя цървул

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина