БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов пита министър Бъчварова за Столипиново

Депутатът: В Пловдив е най-голямото гето с тежки проблеми и нарастващо напрежение  – какво предприема МВР?

Народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов внася днес в Народното събрание питане до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод Столипиново и другите малцинствени квартали в града.  Какви са мерките и действията на МВР по повод нарастващото напрежение  между българи и роми и с оглед на факта, че в Пловдив се намира най-голямото гето в страната, както и три махали с тежки проблеми, пита депутатът. Заедно с въпроса Славчо Атанасов входира и жалбите на потърсили помощ в приемната му жители на пловдивските квартали "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" срещу тормоза от шумните сватби, нападенията и кражбите от страна на роми от съседната Шекер махала, както и подписите на над 260 души.  

"Хората, които додоха в приемната ми, са се обединили в Инициативен комитет. По думите им – животът им е ад – подложени са на непрекъснати нападения и обири, влизанията с взлом в домовете им са ежедневие, нападенията на роми над по-малките български деца се прави дори за забавление, а звуковият тормоз от сватби и тържества на открито е непрекъснат. В районите владее страх и насилие, основен източник на които са живеещите там роми. Хората от Инициативния комитет изложиха пред мен множество случай на нападения, обири, конфликтни ситуации на физически и психически тормоз от страна на това население. Органите на реда в района не успяват да предотвратят напрежението и инцидентите, общинската власт пък е абдикирала изцяло и дори не желае да се запознае с проблемите на хората от двата квартала",  мотивира се в питането си до министър Бъчварова Славчо Атанасов.

Той напомни, че седмица преди да избухнат безредиците в софийския квартал "Орландовци" искрата е прехвърчала и в Пловдив.  "Хората бяха категорични, че те не са "против циганите, а против нарушителите",  но не скриха, че чувствайки се напълно изоставени от държавата,  повече не могат  да търпят тормоза и безредието.  Предупредиха, че не искат втори Гърмен, но затова са нужни незабавни действия от страна на държава и община, заяви още Славчо Атанасов.

С оглед на нарастващото напрежение и сблъсъци между българи и роми в други точки на страната и заради съществуващите множество и тежки проблеми с гетата в Пловдив, Славчо Атанасов поставя пред министър Бъчварова въпросите:

 

  1. С какъв ресурс разполага МВР, за да наложи ред и законност в смесените райони с ромско население? Какви мерки смятате да предприемете в национален мащаб с оглед на нарастващото междуетническо напрежение и конкретно какви мерки ще предприемете, за да могат хората от пловдивските квартали „Т. Каблешков“ и „Панайот Волов“ да заживеят спокойно и без страх от нападения и кражби?
  2. Възможно ли е съсредоточаване на повече личен състав от страна на органите на МВР в конкретните смесени етнически райони, което да респектира ромското малцинство и да му напомни за съществуването на българската държавност и закони, на които те също са подвластни? В какви срокове е възможно това да се случи?
  3. Имате ли цялостна стратегия за предотвратяване на междуетническото напрежение и връщането на гетата из цялата страна в лоното на законността и държавността, както би било редно да бъде и какво по-точно предвижда тази стратегия?

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. А, какво правят – Община, ХЕИ, РИОСВ, Строителен надзор, НАП, Данъчни, ЧЕС, ВИК, Социални, и многооого др.? Явно се знае те какво правят!Закривайте Мвр-то……. и проблема е решен!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина