БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов: Губят се 44 милиона от бюджет 2014. Къде са?

От заложените 254 милиона лева се отчитат малко над 210 милиона, информира народният представител

44 милиона от заложените в бюджет 2014-та общо 254 милиона лева се губят. Отчетът на бюджета е малко над 210 милиона лева. Къде са останалите средства, попита днес народният представител Славчо Атанасов. Философията на публичните финанси на община Пловдив следва да бъде радикално преосмислена, защото се регистрират ниски и незадоволителни темпове на икономическото развитие. Според отчета на бюджет 2014, който ще бъда гласуван на сесията в четвъртък, той е изпълнен на едва 83 процента. Неизвестно е какво се случва с разликата от останалите утвърдени в бюджета 44 млн. лв., което говори, че бюджетът е кух, категоричен е депутатът. Нещо повече – за сравнение бюджетът на Пловдив през 2010 г. е бил реално планиран и изпълнен на 229 млн. лв., а през 2014 г. се отчитат едва 210 млн. лв., т.е. с около 20 млн. лв. по-малко. Ето и няколко примера. Разходите на община Пловдив за заплати и осигуровки през 2010 г. са 80 млн., а през 2014-а – 103 млн. лв. Разходите за инвестиции през 2010 г. са 30 млн. лв., а през 2014 г. са по-малко – 25 млн. Разходите за обслужване на  дълговете през 2010 г. са 2 млн. лв., а през 2014 г. – над 7 млн. За развитието на града се съди по това какъв бюджет реално е реализиран и отчетен, но както се вижда от представения документ кметът Иван Тотев не може да достигне  бюджета от 2010 г., когато моят екип отчете 229 млн. лв. Това само доказва, че приказките за увеличаващия се бюджет на града са въздух под налягане. Говоренето колко много се развива Пловдив не издържа, тъй като цифрите са други, подчерта Атанасов.      

Отчитат се сериозни финансови рискове като опасността от свръх задлъжнялост на общината и от свръх голяма зависимост от държавни трансфери, целеви субсидии и пряка финансова подкрепа. На практика тази философия на бюджета води до сериозни финансови затруднения при обслужване на текущите разходи за детски градини, социални домове и други публични услуги. Много скоро местната власт ще бъде сменена и новата ще се натъкне на сериозен дефицит в хазната, а това показва, че общината се управлява непрозрачно. Няма година от мандата на Иван Тотев, в която бюджетът да не е преправян поне 3-4 пъти, каза общинският съветник от Патриотичния фронт Слави Георгиев.След като се запознах с материалите за сесията, поставих въпроса откъде идва драстичната разлика от 44 млн. лв.,  но от общинската администрация заявиха: „Оттук-оттам!”, допълни той.

Атанасов припомни още, че съветниците от Патриотичен фронт са внесли в Общинския съвет официално питане за несъбраните местни данъци и такси на община Пловдив, но отговор досега не са получили, въпреки че законовият срок за това отдавна е изтекъл. Това е най-пазената тайна в общината. Все още нямаме отговор на въпроса колко са недоборите. Ако моделът на финансиране не се промени в спешен порядък, може да се очаква допълнително комбинирано увеличение на местните данъци и такси за пловдивчани и сериозно дългово бреме, прогнозира кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Могат да изкарат, че общината се развива като Лос Анжелис с прехвърлянето на цифри, но излиза съвсем друго. Кметът може да заложи и бюджет от 1 милиард, въпросът е какъв ще е отчетът. Е, той се вижда, заключи Славчо Атанасов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина