БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов: Българският дух на иинденци ни е нужен и днес – те няма да ни простят безродието и разединението

Близо 1000 души се стекоха край манастира "Св.св. Козма и Дамян" над Куклен за паметния събор по повод 112-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

"350-хилядна редовна турска армия и още толкова бащибозук. Срещу това се изправят едва 26 хиляди български въстаници, вече заявили: "Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот. Въстанието не успява, но показва на цяла Европа и света, че българинът вече не иска да живее разединен и разделен. Силният български дух на илинденци ни е нужен и днес. Защото, вероятно ще забравим да поменем всичките герои. Това те, гледайки ни отгоре – ще ни простят. Но, няма да ни простят, ако се предадем пред безродието, пред нихилизма, пред това да бъдем разделени".

Това заяви народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов днес пред близо хиляда души, които се събраха от Пловдив  в местността край манастира "Св. св. Козма и Дамян" над Куклен.

Патриотичният фронт почете с паметен събор 112-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

"Днес сме тук, за да си спомним кои сме, откъде идваме и къде отиваме", заяви и заместник-председателят на НФСБ и народен представител Валентин Касабов. Той бе категоричен, че този ден е свят,не само защото е в памет на хилядите храбри българи, дали живота си за свободата на майка България,  но и защото е в памет на храбрия български дух – "точно на този храбър български дух, в който са се клели дедите ни. И сега той ни е необходим, за да пламне огъня на възраждането, който да вдигне отчаяния български народ", каза още Валентин Касабов.  

"Да, някои казват, че днес не е празник – заяви и Стефан Послийски, член на националното ръководство на ВМРО –  Напротив, празник е – във всичките въстания нашите  деди са шиели униформите, слагали са перото на калпака и са влизали в бой с песен. За тях това е било празник – празникът на свободата.

"Кое ни кара да се съберем днес тук?  Кръвта на дедите ни за майка Македония и Одринска Тракия. Тази кръв ни казва, че днес трябва да сме обединени, обединени като патриоти, а не разединени в дребно политическо ежедневие", заяви още Стефан Послийски.

Български знамена, националният химн и изконни български песни звучаха цял ден на поляната край манастира "Св. св. Козма и Дмян" над Куклен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина