БългарияГероите на деня

Прогноза за изборите: Тотев на балотаж с Дани Каназирева

Лидерът на Съюз за Пловдив и Славчо Атанасов основни конкуренти на градоначалника

Преднината на кмета е голяма, но несигурна, категорично е изследването на Неохрон

33-40 % биха подкрепили лидерът на ГЕРБза втори мандат, Каназирева минава 20 процента

Балотаж на предстоящите местни избори прогнозира проучването на пловдивската изследователска организация Неохрон. Един от сигурните играчи във финалния рунд от битката за кмет на Пловдив ще е настоящият градоначалник Иван Тотев, като другият ще е или Дани Каназирева или Славчо Атанасов. Това сочи изследването, направено измежду 670 пловдивчани в края на февруари. Към този момент нагласите са евентуален втори мандат на Тотев, но ситуацията е плаваща, а като че ли балотажът е сигурен. Първият човек в града има висока подкрепа, но не и нужните 50 процента. Към днешна дата 33-40 процента от заявилите готовността си да упражнят правото си на вот за заявили, че ще гласуват доверие на настоящия кмет. Голям пробив според социолозите прави Дани Каназирева, която по всичко личи ще удвои много добрите си резултати на предния местен вот. Тя има подкрепата на 14-20 процента от анкетираните и ще върви нагоре. Най-несигурна е ситуацията при Славчо Атанасов, който към момента е харесван от  13-22 процента от пловдивчани. Най-силни са колебанията именно сред хората, които биха подкрепили Атанасов, тъй като те могат да се спрат на кандидат за кмет на БСП или АБВ например. Много от червените гласоподаватели на този момент са посочили именно бившия кмет за свой фаворит, но ако партията им излезе с подходяща кандидатура ситуацията може да се промени. Тъй като двете формации все още не са посочили своя избор, социолозите са работили с произволно подбрани имена. Ако БСП, АБВ и РБ заложат на атрактивни личности, може да има и пренареждане в пъзела, смята Николай Близнаков, шеф на Неохрон. Ако се приеме, че Георги Търновалийски е кандидатът на БСП, той ще бъде подкрепен от 3-6 процента от гласоподавателите, а ако е Николай Радев подкрепата отива на под 1 пункт. При произволен избор на Пепа Деведжиева за кандидат на Реформаторите, тя ще излезе от вота с под 1 процент подкрепа. Същото се отнася и за Павел Шопов от Атака.  Кметът на Централен Георги Титюков пък ще може да разчита на 2-4 процента от вота на пловдивчани.

Доверието на гражданите в кмета Тотев е 50 процента, 44 % е недоверието към него. Важно е да се знае, че има сериозни различия по отношение избора на кмет и политическа сила.  Листата на ГЕРБ би изкарала 40-43 процента, ако изборите бяха днес. БСП отиват на 9-13 пункта, а Съюз за Пловдив- 8-13%. Приблизително толкова е и подкрепата за НИЕ- 9-12 процента. Социологическото изследване на Неохрон не е поръчано от никого. То е реализирано паралелно с маркетингово проучване, подчерта Николай Близнаков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

17 коментари

  1. Значи данита-путки, воеводи-проститутки и разни тютюковци-смешници да си плащат колкото си искат на разни социологически стъкмистики. Реалните резултати ги има на в online изданието http://www.Plovdiv24.bg . Сервитйорката , псевдовоеводата , и гея 3-мата събрани имат гласове колкото Тотев. Въпроса е какви балотажи ви гонят . Няма ли кои да и го сложи на данито востата , че глупости предизборно не ми се слушат.

  2. В нашата компания като се каже, че Николай Близнаков нещо е работил, пази боже, да е направил някакви социологически изследвания, си даваме повод за много смешни раздумки. Защото този човек е най-мързеливият в целия град и ако е работил, то е било докато е спал. А че Каназирева има шанс за балотаж с Тотев, предизвиква у мен детско умиление. Смях голям пада, ей!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина