БългарияГероите на деня

Пловдивските социалисти скочиха срещу Закона за лечебните заведения

За закриването на онкологичните центрове няма нито предпоставки, нито необходимост

Пловдивските социалисти скочиха срещу предлаганите промени в Закона за лечебните заведение. От градския съвет на партията излязоха с позиция, в която остро се противопоставят на готвената промяна, която, според тях, ще доведе до закриването на комплексните онкологични центрове, до съкращаването на много специалисти и най-вече до нехуманно отношение към онкоболните.

Ето и пълния текст на позицията на БСП:

Предлаганата промяна в Закона за лечебните заведения по същество закрива комплексните онкологични центрове, които са 9 на брой, и практически изправя системата за оказване на спешна помощ на онкологично болните пред срив. Намеренията са онкологичните диспансери да се влеят в областните болници, в които да се извършва лечението на пациентите с онкологични заболявания. В закона обаче не е казано по какъв начин ще се извършва регистрацията и диспансеризацията на тези болни. Това е специализирано лечение, а онкологичните центрове са едно от преимуществата на нашето здравеопазване. Диспансерното обслужване има дълбоки традиции с 40-годишна утвърдена практика. Системата ни за диспансеризация беше призната като уникална от водещи западни експерти по здравни грижи. Тя се отчита като добър опит, затова в редица страни от ЕС се опитват да въведат такива специализирани структури. Никой досега в 25-годишния преход не е дръзвал да коментира нейното премахване. Затова буди недоумение неочакваното за лекари пациенти решение да бъде ликвидирана тази система.

Закриването на онкодиспансерите реално ще доведе до освобождаването на стотици лекари и медицински сестри, които са специалисти в лечението на онкологични заболявания. Това ще ги принуди да търсят работа включително извън страната, защото тяхната компетентност се цени. В същото време пациентите с онкологични заболявания ще получават в областните болници грижи, приравнени с останалите групи пациенти. Предложената от МЗ мярка ще доведе до излишно натоварване на системата, защото отчитаме и намерението на Министерството на здравеопазване за закриване на 50 болници от началото на 2016.

За закриването на онкологичните центрове няма нито предпоставки, нито необходимост!

Ние от БСП се надяваме, че това неразумно предложение ще отпадне при дискусиите в пленарна зала на Народното събрание. Надяваме се и на обществен отзвук, който да откаже управляващата коалиция от подобна стъпка.

Заявяваме твърда и недвусмислена позиция против закриване на онкологичните центрове в страната. Подобна мярка няма да доведе до икономии в системата, а животът и здравето на онкологично болните не трябва да зависи от моментни прищевки на един или друг министър.

Подчертаваме, че сме против това нехуманно отношение към пациентите с най-тежка участ.

Гарантираме, че като политическа сила ще отстоява по всички възможни и демократични начини правото на българските пациенти с онкологични заболявания да получават навременно и качествено лечение.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина