БългарияГероите на деня

Патриотите пращат на Цацаров Цар- Симеоновата градина

Сезират Главния заради съмнения за нарушения и злоупотреби в обществени поръчки

Депутатите на Патриотичния фронт сезират главния прокурор Сотир Цацаров и пловдивската Районна прокуратура за направени обществени поръчки  с пряко договаряне в община Пловдив. Това обяви на пресконференция днес общинският съветник от ПФ Слави Георгиев. Сигналът се изготвя от юристите на ПФ в парламента и ще бъде входиран до няколко дни при Главния и в Пловдив. По думите му два от най-големите проекти в Пловдив през мандата на кмета Иван Тотев – реконструкцията на Цар-Симеоновата градина и Зоологическата градина, са извършени именно след пряко договаряне без обявление и са спечелени от една и съща фирма.

Тези два случая, както и постъпили в приемната на Славчо Атанасов въпроси, ни накараха да потърсим информация, обявиха от Патриотичния фронт. Общинските съветници са отправили питане до местния парламент за това какъв е броят на обществените поръчки в Пловдив, проведени от началото на мандата на кмета Иван Тотев и колко от тях са с пряко договаряне. Отговорът на ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски бил, че трябва сами да се информират от сайта на Агенцията по обществени поръчки.

Информация за обществените поръчки на сайта на АОП има, но за периода след 1 октомври 2014. Дотогава, за това какви обществени поръчки са проведени, как са проведени, какви са цените и на какъв принцип са избрани изпълнителите – пълно мълчание, заяви бившият кмет на район „Западен“ Десислава Желязкова. Може би по тази причина кметът Иван Тотев бързаше да стартира непрозрачно договаряне без обявление със строителя на Зоологическата градина – „Запрянови-03“ точно 24 часа по-рано, на 30 септември 2014 г., което му позволи да не публикува този договор и той да остане скрит от обществото, гадае Десислава Желязкова.

Община Пловдив като възложител попада сред челните места в списъка на АОП с възложители, които не са изпратили информация за своите проведени поръчки. От над 15 процедури, и то без да се включват тези от последните шест месеца, 10 са чрез договаряне без обявление, уточни  Десислава Желязкова. При тези процедури непредставянето на информация как е била завършена поръчката е пречка АОП да сезира Сметната палата, както и Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши служебна проверка. Дали точно това не е причината Община Пловдив да не предоставя тази информация,  отправи въпрос Десислава Желязкова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. ….. „избраният за победител от тримата финалисти отстъпва авторски права на Възложителя“….редно е да се провери, как Община Пловдив ще се откупува авторски права, които вече притежава ….

  2. Че то там всичко беше предрешено предварително. Кой какво, откъде и колко. И същите милиони се похарчиха, макар Тотев да се отказа от подземния гараж.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина