БългарияГероите на деня

Парламентът отхвърли поправката в ГПК срещу произвола на банки и монополисти

Славчо Атанасов: След 3 месеца внасяме отново искането мракобесният чл. 417 да отпадне

Няма да оставим българските граждани в ръцете на безскрупулни монополисти, заяви народният представител от Патриотичния фронт след като предложението му бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и АБВ

След три месеца внасяме отново искането за отмяна на чл. 417 от ГПК срещу произвола на банки и монополисти. Това е най-мракобесният член в българското законодателство и ние няма да оставим българските граждани в ръцете на безскрупулни монополисти. Това заяви народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов след като само със 7 гласа искането за отмяна не мина. След бурни дебати днес и при последвало гласуване в пленарна зала ГЕРБ, ДПС и АБВ не подкрепиха на второ четене внесената от Славчо Атанасов и колегата му Димитър Байрактаров поправка в ГПК.

„И все пак – член 417 ще бъде унищожен. Ако не в този Парламент и при това правителство, в следващия Парламент и правителство“, заяви депутатът, визирайки прословутата фраза на Марк Порций Катон Стари „И все пак – Картаген ще бъде унищожен“.

Няма по-лобистки текст в българското право, който да е нанесъл толкова поразии на хората, както въпросният чл. 417 и някои от неговите точки. Законът дава правото на финансови и кредитни институции, както и на енергийните и телекомуникационните монополисти да сложат ръка върху имуществото на длъжниците си, без хората да имат възможност да се защитават в съда, коментира Славчо Атанасов.

Подобни текстове ни връщат във феодалното право. Но дори и тогава, когато са съдели някой и той е отсъствал от процеса, вместо него са слагали чучело. Днес дори и това не се прави. Напротив – получава се ситуация, в която без изобщо да знаете, без вашето присъствие, съдът да издаде изпълнителен лист.  И в един „светъл“ ден се оказвате на улицата, с продадени движими и недвижими собствености, каза още народният представител от ПФ.

По думите на Славчо Атанасов само през 2012 година, по силата на тези точки от чл. 417 са продадени 35 000 имота, собственост на фирми или частни лица.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина