Героите на деня

Новият шеф на приватизацията прави Биг Брадър в гинекология

Фирмата на Александър Пецов монтира камери в кабинетите за прегледи във „Весела“


Кметът явно е забравил за скандалите около Пецов
Новият шеф на Агенцията за приватизация Александър Пецов беше част от грандиозен скандал с видеозаснемане в АГ клиника “Весела”, за който явно Славчо Атанасов е забравил. Пукотевицата се вдигна в началото на 2006-а и стигна чак до европейските институции за правата на човека. Състудентът на пловдивският кмет от военната академия в Шумен, който вече оглавява ключовото общинско звено, инсталира камери в гинекологичните кабинети във “Весела” със заповед на директорката на болницата д-р Надежда Крумова. Охранителната фирма на Пецов “Аврора”, която според търговския регистър все още се води на негово име, беше изпълнител по обществената поръчка за монтиране на видео устройства в клиниката. Камери работеха дори над магаретата, върху които лежаха пациентките на “Весела” за гинекологични прегледи. Според доктор Крумова, устройствата били монтирани, за да се гарантира личната сигурност на лекарите и медицинския състав, да се контролира работата им и да се наблюдава за корупционни практики. Срещу нечувания Биг Брадър в кабинети за преглед скочиха куп организации за защита на човешките права, бяха сезирани органи у нас и в Европа. Няколко месеца по-късно Комисията за защита на личните данни нареди камерите да бъдат премахнати.
Скандалът тръгна от страниците на вестник “Марица”. Медията разкри, че записващи камери са монтирани от фирмата на Пецов както в коридорите на клиниката, така и в кабинетите за медицински прегледи. Устройствата бяха позиционирани така, че да заснемат и докторите, и пациентите им, както и самите прегледи. Пациентките на АГ клиниката бяха изпаднали в ужас от новината, че камери ги заснемат, докато са на гинекологичен преглед. Много дами тогава ревнаха, че искат записите си, тъй като някой с лоши помисли може да се възползва от тях. Куп юристи, сред които Михаил Екимджиев вдигнаха врява до Европа заради безумието във “Весела”. Отвсякъде имаше категорично заключение- поставянето на камери в лекарски кабинети сериозно засяга правото на намеса в личния живот на гражданите и това е в нарушение на чл. 2, ал. 1 и на чл. 5, ал. 1 от Закона за защита на личните данни.
Около името на Александър Пецов имаше и друг скандал с покрай възложената със законови нарушения обществена поръчка за GPS-система в масовия градски транспорт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина