БългарияГероите на деня

Николай Пловдивски награди Шивиков с почетен орден „Св. Апостол Ерм“ I-ва степен

Не сме съгласни да бъдат сривани авторитети, мотивира се митрополитът

Наградата бе присъдена на генерала заради изграждането на 4 параклиса, само два дни преди старта на делото срещу него

Пловдивският митрополит Николай награди бившият бригаден генерал Димитър Шивиков за допринасянето и опазването на християнския дух по време на мисия. От 2003-та година до 2013-та, по предложения на военния са построени общо 4 храма – 2 в България, един в Ирак и един в Афганистан. Награждаването на генерала идва точно два дни преди делото срещу него, което трябва да се гледа във Военния съд в Пловдив. Срещу него има внесен обвинителен акт за злоупотреби.

Та нали той беше освободен от войнска служба, беше разтерзан от медиите, срещу него са повдигнати обвинения срещу неясно какви престъпления, но престъпления. Точно за това го награждаваме, за да покажем, че не сме съгласни да бъде опетнявано името на един достоен човек. Не сме съгласни да бъдат сривани авторитети, така дядо Николай започна словото си на официалната церемония, която се проведе днес в Пловдивската митрополия. Нека бъде ясно, че църквата винаги ще бъде на страната на несправедливо охулените и незаслужено наказаните, продължи Николай Пловдивски.

Дълго време продължи хвалебственото слово на митрополит Николай по адрес на Шивиков, като не пропусна да изтъкне, че той е един от малкото останали български генерали и е сред малцината, които знаят как се води и мотивира армия в битка. Главнокомандващият църквата каза още, че приема обвиненията срещу генерала като лична обида, защото армията и църквата трябва да поддържат взаимно авторитета си и да не позволяват да се петни името им.

В цялото слово, предшестващо връчването на медала и почетната грамота, се наблегна по-скоро на функциите и авторитета на армията, както и на връзката между религията и войската, отколкото до това, което е направил генералът. От друга страна, бившият главнокомандващ военните сили май забрави да се прекръсти по време на молитвата, но поне в края на церемонията направи символичният жест с ръка. Той бе придружен от съпругата си и двете си дъщери, които неотлъчно го следваха, както преди влизането в Митрополията, така и след това.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. За лицата включени в нея в българските архиви всичко е прочистено, а оригиналните компрометиращи ги документи са изпратени в Москва! Това е всъщност съвременната пета колона на Путин в България. Не подкрепяйте петоколонници като Шивиков!

  2. Явно чрез обвиненията на прокуратурата се цели двойно да бъде подсигурена лоялността му. Така, за всеки случай. Но изглежда, че самият Шивиков има и други тайни в миналото си. Иначе няма как да бъде поканен в един от проектите на ДС за новите президентски избори – този с агент ,,Жорж“. Почти е сигурно, че Шивиков е бил част от оперативната разработка ,,ВЪЗРАЖДАНЕ“.

  3. Нещата почнаха да си идват по местата. След като проПутинският ортодоксален и шантав митрополит Николай, известен още като лудото Коле, беше задействан, значи така е нареди началникът на масоните в Пловдив Гочиту Герг(off). Това пък значи, че Шивиков е полезен за някаква по – голяма игра, например като тази да е кандидат за вицепрезидент с агента на ДС ,,ЖОРЖ“ или просто Жорж Ганчев.

  4. Гледам списъка на „кавалерите“ на новия орден и не вярвам на очите си Първанов, Сакскобурготски, Гергов, Манджуков – все МУЛТИМИЛИОНЕРИ- далавераджии. Явно това са харесваните от митрополита хора. . Дядо Николай сигурно е отсъствал от урока в който се е разглеждало евангелето на Лука, защото иначе щеше да си спомни думите на Исус: „по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.“

  5. БПЦ е уникална. На първия ред в църквата са архонтите- мутри и търговци на оръжие,а срещу тях, в позлатени одежди стоят свещеници с досиета в ДС.Само Николай не е с досие от ДС.Неговото е във ФСБ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина