БългарияГероите на деня

Каназирева: Забраняваме думите „Не зависи от мен“ и „Няма пари“

Пряко избраните районни кметове от „Съюз за Пловдив“ ще върнат общината до всеки ъгъл и до всяка врата, заявява лидерът на партията

Дани Каназирева, лидер на "Съюз за Пловдив"

Какъв шанс за пловдивчани е да избират отново районните си кметове?

Пловдивчани сме се нагледали на чиновници, които получават заплати и не могат да решат и един проблем. Които обясняват, че нещо си не зависело от тях или пък че нямали пари. За съжаление, в това бяха превърнати районните кметове, откакто Народното събрание отмени прякото гласуване за тях. Големите партии с охота прегърнаха такова решение, за да започнат да си назначават районните кметове в Пловдив, Варна и София. Днес виждаме резултата – партийни кадри, на които гражданите не познават лицата. В най-добрия случай районните кметове се измъкват от всякаква отговорност с обяснения за липсващи правомощия и липсата на бюджет. Няма малки правомощия. Има малки хора.

Представяте три жени и трима мъже – юрист, финансист и икономисти, които организацията издига за кметове на районните. Какво е общото между тях?

Гарантирам лично за качествата на всеки от издигнатите от „Съюз за Пловдив“ кандидати за районни кметове. Те са хора с енергия и смелост. Те познават районите така, както никой друг. Те са всеки ден между хората, не отказват срещи, а телефоните им са включени денонощно. Работата на районния кмет е да бъде представител на хората от квартала пред администрацията, а не обратното. Не да обяснява на хората как няма пари, а да се бори пред Общинския съвет да има пари. Не да прикрива кмета, а да го гони до последно, докато не получи решение на проблема си.

Как ще си взаимодействате Вие, като кмет на общината, с тях, като районни кметове?

Вероятно се питате, когато гласувате за районен кмет и за общински кмет от „Съюз за Пловдив“, няма ли те отново да влязат в комбина срещу интересите на хората. Ние не правим договорки за постове и фирми – нито с други партии, нито с олигарси, нито в гетата. Сред вас сме вече дълги години и ни познавате. Имате едно оръжие – пряко избирате районния кмет. Използвайте го – изисквайте от него, ако трябва, протестирайте всекидневно.

Всяко мое действие като кмет ще бъде консултирано с районните кметове. Само те знаят най-добре какви да са линиите на градския транспорт, кой физкултурен салон да се ремонтира първо, къде да отворим изнесените офиси за правни услуги за гражданите, кое кръстовище да променим, от колко места за паркиране има нужда. Не можем повече да управляваме отгоре надолу – някой в кабинетите да решава от какво имат нужда хората и после да ги убеждава колко много са му благодарни. Аз разбирам политиката като решаване на проблемите на хората, а това е възможно само, когато идеите се движат отдолу нагоре.

Издигнахме икономиста Веселин Козарев – кандидат за кмет на „Централен“, инж. Гергана Стоянова – кандидат за кмет на район „Тракия“, Евелин Парасков – сегашен общински съветник от „Съюз за Пловдив“ и кандидат за кмет на район „Южен“, икономиста Красимира Неделчева – кандидат за „Северен, Веселин Чавдаров – също икономист, кандидат за кмет на „Източен“ и финансиста Красимира Тодорова – кандидат за кмет на  район„Западен“.

Всички те имат пълното ми доверие и безрезервна подкрепа, защото знам, че са подготвени и могат. Нашите кандидати през последните месеци буквално денонощно се запознават с проблемите на районите си, намират решенията. Още повече, че почти всичките са израснали и живеят в района, за който се кандидатират, и са наясно, какво искат жителите му.

Какво е различното в модела, който предлагате?

Смело и със самочувствие мога да заявя, че сме най-подготвени и то от най-малкия детайл във всеки квартал до сериозните проекти на Пловдив. И причината е, че разчитаме на експертния потенциал на града ни. Това е водещото при нас, а не празните политически приказки и нереални обещания. Пловдивчани недоволстват от различни неща – от счупените пейки пред блока до непрозрачното разпределяне на общински жилища; от неуважението към културно-историческото наследство до ниското качество на храната в детските градини; от непрестанните ремонти на едни и същи улици и пилеенето на общинските пари чрез скъпи и некачествени проекти в лъскави опаковки.

Всъщност всички тези проблеми, а и много други, са резултат от едно и също – от модела на надменно управление, което изобщо не контактува с хората, не знае и не се интересува как живеем и работим. Такива управници просто нямат време да контактуват с хората, защото те се отчитат някъде другаде. Те нямат време да забележат счупените плочки на тротоара, импровизираните сметища между блоковете или пък беззаконието в някои квартали, защото са заети с големи партийни дела в София.

Звучи все едно е много лесно, но всички знаем, че няма пари…

Приходите от данъците и таксите са достатъчни, за да има Пловдив здрави улици и тротоари, чисти междублокови пространства, денонощни лекарски кабинети във всички райони, нови детски площадки и физкултурни салони, ред и сигурност. Досегашният партиен модел, обаче, не позволява да се сложи ред, защото редът означава отрязване и спиране на кранчето на „приятелските фирми“.

А почтените хора, които предлагаме, ще бъдат истински партньори на всеки човек от квартала, на всеки бизнес, на всяка етажна собственост. Те сами си наложиха забрана да казват „Това не зависи от мен“. Точно това е различният модел. И ако Пловдив ни даде шанс, няма да направим и крачка назад от позициите си.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина