БългарияГероите на деня

Каназирева представя първата си книга за местната власт

Кметът и общинските съветници трябва да управляват в диалог и заедно с хората, а не да взимат решения на тъмно и да спускат заповеди, смята лидерът на ПП „Съюз за Пловдив“ 

Първата си книга – „Местната власт в условията на членство на България в ЕС“, ще представи на 11 май адв. д-р Дани Каназирева, общински съветник и лидер на „Съюз за Пловдив“.  
„Преди три години започнах своята дисертация и целта ми не беше да се закича с докторска титла, а да покажа какъв е смисълът на местната власт. Изследвах много европейски модели, за да повярвам още повече, че само силна и независима местна власт може да работи в интерес на хората“, сподели  Каназирева.  
Основният акцент в книгата е принципът, който изповядва самата авторка  – че управляващите трябва да бъдат максимално близо до хората, да решават проблемите на място, а не да прехвърлят отговорността на някое далечно централно правителство. Тя е убедена, че няма богата европейска страна без независима и силна местна власт, в центъра на която са поставени интересите на местното население.  
„Ако не осъзнаем това и не изградим самочувствие на можеща община или регион,  които се развиват независимо от централната власт, в диалог с хората по места, с  работеща в услуга на населението администрация, вечно ще тъпчем на едно място“, коментира Каназирева. 
Съветничката посочва и основните принципи за успешно местно управление – уважение и внимание към мнението на хората, въвличането им във вземането на решения, диалог с местния бизнес и професионалните гилдии. 
„Всичко останало е преповтаряне на тоталитарния модел на подчинение, който разделя хората на властимащи и такива, които само са длъжни да изпълняват спуснати отгоре заповеди, без да могат да влияят върху решенията. Например, данък МПС е необосновано висок – обсъждаме колко да го намалим и как с по-малко събрани пари да ремонтираме повече улици. Това е пътят“, обяснява лидерът на „Съюз за Пловдив“.
В книгата си  тя посочва, че сега у нас ценностният  модел е обърнат – който се осмели да поиска по-високо качество на обслужването, да сигнализира за проблем в града или в квартала си, да изрази по-различно мнение от това на управляващите, се приема като досадник и опозиционер. 
Според Каназирева крачка напред ще бъде обръщането на модела – управляващите да служат на хората, а не хората – на управляващите. 
Общинската съветничка очаква книгата й да предизвика обсъждане за истинските функции на местната власт. Така повече пловдивчани ще осъзнаят, че имат правото да повишат изискванията си към местното самоуправление, да настояват кметът да бъде истински техен представител, да го притискат да поставя на първо място техния интерес, да не се подчинява на партийните нареждания, а да привлече най-добрите специалисти и да изгради силен и работещ екип в диалог с гражданите. 
Каназирева припомня и забравения от мнозина факт, че най-големите правомощия са в ръцете на Общинския съвет. Именно съветниците решават за улиците, за парковете, за бизнеса, за инвестициите, за данъците и таксите, почти за всичко в Пловдив. Затова, според нея, най-важното е да се сложи край на мръсните и срамни коалиции, които разпределят властта зад гърба на пловдивчани. Каназирева призовава за мажоритарен и отговорен избор на съветници. 
Книгата описва и необходимите законодателни промени – окрупняване на общини и области, което ще доведе до освобождаване на огромен финансов ресурс, директен достъп на местните власти до Конституционния съд и прякото прилагане на Европейската Харта за местно самоуправление от обикновените съдилища, приемане на Кодекс на местното самоуправление с цел консолидация на законодателството. 
Каназирева аргументирано обяснява, защо трябва да избираме и областните управители, които да разполагат със собствен бюджет и по-големи правомощия.  
„Едва тогава областните управители ще бъдат истински представители на региона, а не както е в момента, разпределители на партийни постове и безгласни изпълнители на партийни заповеди“, казва Каназирева. 
В книгата е посочена и необходимостта общините да определят данъците според възможностите на местното население, какъвто е и конституционният принцип. А таксите да съответстват на реално извършените от общината услуги. Авторката твърди в изследването си също, че на местните избори трябва да избираме и обществен посредник – омбудсман, за да не се назначават послушни партийни кадри на този пост. 
Местната власт в Европа е най-силната, защото тя пряко представлява хората, а Европа отдавна е разбрала, че демокрацията не е само да избираме парламент, но и да имаме свободата сами да решаваме всичко – и в квартала, и в града, и в страната ни, подчертава в книгата си Каназирева.  
 

  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

15 коментари

  1. Изтръпвам при мисълта какво може да й се случи на такава бунтовница в късна доба в тъмна пресечка (а и през бял Божи ден пак може, спомняте ли си за Щастливеца Алеко К., откогато си останахме само с Бай Ганьовците, с бай-бай Бай Баев и с режима Бо.Бо. и кулТурскио му „министър“). Като как ша допуснат Кукловодите Пловдив да има ЧАК ТАКЪВ КМЕТ, а? Доло!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина