БългарияГероите на деня

Каназирева и „Съюз за Пловдив“: Парите обичат общини със стабилност и ясни правила

Бизнесът ще инвестира в Пловдив, ако се премахне бюрокрацията, смятат от формацията

Еднакви условия за бизнеса в общинските търгове, лесен достъп до административното обслужване, намаляване на всички данъци  и такси от 25 до 40 % – това са част от мерките, които предлагат адв. д-р Дани Каназирева и екипът на „Съюз за Пловдив“.

Нашият град не е сред първенците по привличане на чуждестранни инвестиции в икономиката си. Статистиката отрежда на Пловдив едва шесто място по привлечени средства на глава от населението. Докато в София в последните години са идвали средно по 10 000 евро на човек инвестиции, то в Пловдив те са под 2000. Пред нас са Бургас, Варна, Габрово и Стара Загора. Това е много ясен показател, че градът ни не е достатъчно добър за правене на бизнес. Когато няма чужди инвестиции, няма как да очакваме и самите пловдивчани да инвестират средствата си в града. Защото изискванията и на местния бизнес, и на чуждите фирми са едни и същи, коментира Каназирева.

В община Пловдив липсват прозрачност, ясни правила и дългосрочни приоритети. Това отношение  спрямо бизнеса можем да променим още в следващата година. Инвеститори никога няма да дойдат, ако общинската администрация приема непрекъснато нови изисквания, без това да става след широко обсъждане заедно с представители на професионалните общности. Никой няма да рискува и пет лева в икономиката на Пловдив, ако насреща си няма безпристрастна, работеща и ефективна администрация. Нито едно от тези условия няма как да бъде изпълнено, ако градът ни се управлява по досегашния начин. Трябва да изоставим партийните схеми, да работим с най-качествените специалисти и всяко действие да бъде в интерес на пловдивчани. Това включва както решенията за данъците , таксите и  разходите на общински средства, така и прозрачните и открити процедури за провеждане на търгове. Пловдив трябва да уважава предприемчивите и работещи хора и да спре да ги третира единствено като източник на спонсорства и подкупи, категорични са в „Съюз за Пловдив“.  Крайно време е да определим приоритетите за развитие и да използваме ефективно потенциала си от специалисти по информационни, медицински и аграрни технологии на пловдивските висши учебни заведения. Община Пловдив трябва да положи усилия за целенасочено привличане на бизнес в тези сектори, счита Каназирева.

Промяната обаче изисква по-смели идеи. Пловдив не може да остане град от табела до табела. Според екипа на „Съюз за Пловдив“ следващото управление на общината трябва да поеме инициативата за окрупняване на административните единици. Пловдив, „Родопи“ и „Марица“ трябва да станат една община. Това е европейският модел – по-малко администрация и повече възможности за бизнес. В момента Пловдив привлича инвестиции, но те на практика се реализират в съседните общини и градът ни почти не печели от тях. Само един пример – Дания е близка до размерите на България, но е разделена на 5 области и 98 общини, докато в България имаме 28 области и 265 общини, отбелязват от Съюз за Пловдив.

Вторият приоритет е отговорното управление на общинската собственост. Пловдив трябва да спре да пилее своите терени, както се случва в продължение на 20 години. В града ни вече почти не останаха свободни площи, които могат да бъдат предложени на големи инвеститори. Общинска земя има само в „Тракия“, а за квартал „Гладно поле“ все още няма решение за прехвърлян на военните имоти на общината, коментират от политическата формация.  

Безработицата продължава да бъде висока. Всеки млад човек иска да замине далеч от Пловдив. Затова най-важното е да убедим първо пловдивчани, че има смисъл да инвестират в Пловдив. Направим ли това, ще дойдат и чуждестранните инвеститори, коментира адв. Каназирева.
   

„Съюз за Пловдив“ се ангажира  за:

             1. Лесна и достъпна комуникация на всеки инвеститор
с общинската администрация. Кметът, Общинският съет и районните кметове  стават истински слуги на Пловдив и на всеки, който иска да развива  дейност в града ни.
2. Намаляване на бюрократичните изисквания към бизнеса.
Преглед на всички режими на общинско ниво и ограничаването им единствено до неизбежните, които да гарантират финансовия интерес на общността и здравето на потребителите.
3. Дългосрочно предвидима данъчна политика на община Пловдив.
Справедливо определяне на таксите без изненади в движение за размера и начина на изчисление на задълженията.
4. Намаляване на всички местни данъци и такси от 25% до 40%.
Това няма да се отрази на бюджета, защото ще доведе до по – висока събираемост. Пловдив вече задмина София, Варна и Бургас по размер на някои данъци и такси.
5. Еднакви условия за всеки в общинските търгове.
Поръчките трябва да се разбиват на възможно по-малки суми, за да получат възможност за участие повече фирми, а не само няколкото най-големи. Това ще повиши приходите на местния бизнес и пряко ще се отрази върху работните места, размера на заплатите и потреблението в Пловдив.
6. Ясни регламенти за социална отговорност.
Община Пловдив не е задължена да пада в капана на промените в Закона за обществените поръчки, които претендират да защитават хората с увреждания. Тази вратичка е специално отворена, за да могат обичайните играчи да получават превилегии, но без гаранции за защита на хората с увреждания.Община Пловдив може да постави свои реални изисквания за наемане на хора с увреждания, които да не бъдат формални и да не служат за параван на други схеми.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Защо да сливат общините, нали повече администрация, повече сигурни гласоподаватели и хора зависещи от сегашната власт? Мракобесници. Пожелавам на Вас и екипът Ви – успех!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина