БългарияГероите на деня

Каназирева: Храната в детските градини и ясли – най-евтината и без контрол

Това е програмирано още в самите обществени поръчки, смята общинската съветничка

Компромисите в храненето на децата са твърде много, което е недопустимо, твърди общинската съветничка и лидер на партия „Съюз за Пловдив“ адв. д-р Дани Каназирева. В офиса организацията са постъпили сигнали за доставки на некачествени продукти. Учители разказват как грах се вари 5 часа и отново е полусуров, рибата е замразена и една трета е вода;  плодове и зеленчуци идват на два дни, но още на следващия те са изгнили. Докато повечето европейчета ядат сьомга – една от най-богатите на омега 6 мазнини, ципура и лаврак, то децата на Пловдив ядат филе от Пангасиус. Това е възможно най-евтината риба, внасяна от Виетнам и Бангладеш. В най-добрия случай децата могат да получат в менюто си риба Хек от Перу и Аржентина. Положението с плодовете и зеленчуците е подобно – внос от Йордания и Египет, зелето и ябълките са от Полша.  На този фон напълно закономерно в няколко детски градини в Пловдив бяха регистрирани случаи на салмонела. Специалистите от Регионалната здравна инспекция извършиха проверка и установиха причинителя – храната.
Според Каназирева качеството на детското хранене е програмирано още в обществените поръчки, които провежда община Пловдив. Проблемът се състои в това, че водещият критерий при избор на доставчици е най-ниската цена, което означава и най-лошо качество. При снабдяването с продукти липсва прецизен контрол.
„Общината спестява от най-важното – здравето на децата, въпреки че родителите им пълнят бюджета и издържат партийните назначения на местни и национални структури,“ коментира Каназирева.

Един от примерите е последната обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на детските заведения, обявена от община Пловдив през септември 2014 г. Както и в предходните поръчки ниската цена е основният критерий за избор на доставчик. В обявлението не са посочени  изисквания за качество, макар че става дума за снабдяване с хранителни продукти на детски ясли, нито система за последващ контрол. Най-странното е, че не се споменава какви санкции се налагат на фирми за развалена и некачествена храна.
“В обществената поръчка липсва и изискване за квалифициран персонал, който да се грижи за храната на децата. Единственият критерий е цената. Дори и при доставката на павета има изискване за качество“, отбелязва Каназирева.

На същия принцип са правени поръчките и за снабдяването на детските градини.
Обществените поръчки се провеждат от комисиите, в които липсват специалисти, диетолози и представители на Областната дирекция по безопасност на храните. Парадоксално е, че същите служители, които правят търговете за канализацията, определят и какво ще ядат децата.

„Дори и някой да забележи проблем във външния вид на храната, няма на кого да се оплаче, защото в администрацията няма подготвени хора. В Пловдив има Университет по хранителни технологии и осигуряването на експерти изобщо не би било трудност,“ счита Каназирева.

Сериозен проблем е и остарялото кухненско оборудване, което в някои детски градини е от средата на миналия век. Това е причината в няколко заведения да се въведе кетъринг. Няма никакъв контрол как се приготвя тази храна.

Отношението на община Пловдив към доставките на храни в детските заведения трябва да е безкомпромисно, категорична е адв. Каназирева. При бюджет от 265 млн. лв. общината има възможност да увеличи средствата, за да не се хранят децата с най-евтините и некачествени продукти. При търговете трябва да се даде предимство на българските производители, които  произвеждат екологична и висококачествена продукция. При установяване на нередност в качеството на доставяните храни следва незабавно прекратяване на договора.
Общините от цялата страна могат да създадат регистър на фирмите и веднъж провалила се фирма да не бъде допускана до търгове в детски заведения.

Задължително трябва да се обновява кухненското оборудването. Най-новото обзавеждане на един блок не струва повече от 10 000 лева. Тези разходи са нищо в сравнение със здравето на децата, коментира Дани Каназирева.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина