БългарияГероите на деня

Каназирева: Държавата да поеме контрола над Панаира и да го дари на Пловдив

Общината може да си върне участието в близо 400 дка, апортирани в „Пълдин туринвест", смята кандидатът за кмет

Преди няколко дни от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол потвърдиха, че до края на юни миноритарният пакет държавни акции в „Международен панаир Пловдив“ ще бъде обявен за приватизация на публичен търг с явно наддаване. Продават се 49,63% от акциите. Останалите 50,37 % са на „Пълдин туринвест“, чийто мажоритарен собственик е пловдивският лидер на БСП Георги Гергов.

За мен това означава, че държавата и община Пловдив признават своята тотална капитулация и окончателно отказват да защитят обществения интерес, смята Дани Каназирева.
С това действие управляващите ще развеят бялото знаме и ще демонстрират своето безсилие и нежелание да запазят участие в дружество с огромен капитал. Сега става ясно за всички, че съдебните дела за връщането на най-големия изложбен център в България са били проформа. Категорично вярвам, че няма държавна или общинска институция, която – стига да иска, да не може да защити обществения интерес. Има достатъчно правни механизми и в Тъговския закон, и в останалите нормативни актове, които могат да бъдат използвани за това, допълва тя.

Единият вариант е държавата да увеличи капитала на дружеството, да придобие контрол над него и тогава да го дари на община Пловдив. Съгласие винаги може да бъде постигнато между акционерите, ако държавата реши да застане реално, а не проформа зад обществения интерес. Резултатът от това ще бъде, че 8 години след първия тур на приватизацията, Пловдив ще си върне участието и възможността за контрол върху 22 имота с обща площ близо 400 декара, които бяха апортирани в „Пълдин туринвест“ и така помогнаха на Георги Гергов да придобие мажоритарния пакет в „Международен панаир Пловдив“ АД. Това е интересът на Пловдив и на пловдивчани, счита Каназирева.

Пловдив внася в държавната хазна над един милиард лева годишно и заслужава държавата да го направи, колкото и да струва това. Това е пътят Пловдив да запази една от емблемите си. Проблемът е, че няма хора, които да имат правомощията и да поискат безкористно да защитават интересите на града ни. Опитът показва, че всяко едни по-силно дружество се води умишлено към фалит или в услуга на София, или на частни и групови интереси. Натам са тръгнали и Панаирът, и Летището, казва още по темата кандидатът за кмет.

"Пловдив бе ощетен от това партньорство. Всичко започна през 2006 г., когато Общинският съвет учреди смесеното дружество „Пълдин туринвест“. Договорката бе между основните партии –  БСП, СДС, ДПС и ВМРО – БНД. „Пълдин туринвест“ поглълна 22 общински имота с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева. Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ – 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса, след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника. В момента община Пловдив притежава 23,89 % в „Пълдин туринвест“ и е напълно безгласна буква както в тази фирма, така и в „Международен панаир Пловдив“ АД. Не е  получила и публичен отчет за дейността. В „Пълдин туринвест“ са 12 къщи и терени в Стария град.
В устава на дружеството са вписани Домът на младоженците на ул. „Съборна“, Каблешково училище на ул. „Княз Церетелев“, от което днес няма и следа, къщата на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 12, която вече не съществува, сграда на ул. „Д-р Вълкович“ 15 /от южната страна на Тунела/, къща на ул. „Митрополит Панарет“ 17, къща на ул. „П. Р. Славейков“ 27,  бившият ресторант на ул. „Перник“ 6,  дворно място с площ 830 кв. м. на ул. „Рилски метох“ 5, 1307 кв. м. на ул. „Душо Хаджидеков“ 4,  заведения „Старите занаяти“ на ул. „Стръмна“ и  „Стара къща“ на ул. „Кирил Нектариев“ 19, затворени от години, бившата галерия на ул. „Кирил Нектариев“ 18. В собственост на „Пълдин туринвест“ премина паркингът пред Панаира и целият бряг на Марица на едноименния булевард до Панаира. Това са близо 17 декара. Общината губи контрол върху 17 845 кв. м. на Гребния канал, в парк „Отдих и култура и 18 767  кв. м. незастроен терен ведно с масивна сграда с площ 704 квадрата на ул. „Полк. Сава Муткуров“ и ул. „Полк. Дрангов“  в съседство с парк хотел „Санкт Петербург“. В „Пълдин туринвест“ са апортирани 36 декара оранжерии на Цариградско шосе и 263 декара разсадник на „Градини и паркове“ на Рогошко шосе. А като резултат общината продължава да плаща наем за разсадника. На този фон поведението на община Пловдив е недостойно. Темата за съдружието в „Пълдин туринвест“ и „Международен панаир“ е табу. Не се търсят решения, не се търсят отговори, подчертава Каназирева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

17 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина