БългарияГероите на деня

Как системата ти пречи да бъдеш добър човек

Младата учителка, Мариана Пенчева, наказана за добротата си

Мариана Пенчева е 28-годишна жена с огромно сърце. Имайки предвид, вчерашния празник на преподавателите, най-вероятно много от вас са попаднали на текста, написан от Галина Георгиева, която даде гласност на доброто дело, което извършва младата преподавателка. Ако не сте попаднали на него – ето ви малко предистория.

Мариана Пенчева е завършила „Философия“ и „Социална философия“ във Великотърновския университет с пълно отличие. След дипломирането си, младата жена започва работа в село, в покрайнините на старата столица, носещо името Гостилица. В самото село е имало пансион за седмична грижа за деца, чиито родители са в особено затруднено финансово състояние. Центърът обаче затваря врати, тъй като няма достатъчно средства за издръжка, а финансирането от страна на държавата е прекратено. Преподавателката се е привързала силно към децата и не е могла да приеме, че по-голяма част от тях ще трябва да прекратят образованието си, заради влошеното финансово състояние на техните родители.

Късметът обаче е на тяхна страна. Почти всички деца, пребивавали в групата, водена от Пенчева, се оказват не само от Велико Търново, но също така са братя, сестри и братовчеди. Голямото сърце на жената не и позволява да остане безучастна в тази ситуация и да гледа как малчуганите вместо да се изучат работят, за да могат да изкарват средства за прехраната си. Тогава тя записва 10 дечица в различни училища в старата столица. Важно е да подчертаем, че това се случва с изричното съгласие на родителите на всички деца. За да могат да живеят те в по-добра среда, Мариана приютява децата в собствения си дом, за да се грижи за тях, като постоянно подържа връзка с техните родители.

Макар и неофициално, Пенчева се е превърнала в тяхна приемна майка. Да се грижиш сам за 10 деца обаче не е никак лека задача и затова тя е потърсила помощ. Въпреки усилията, които полага младата жена, не може да осигури всичко необходимо за малчуганите и моли за помощ, за да може да им набави всички необходими учебници, учебни помагала, дрехи и обувки. В този момент се отзовава Галина Георгиева, която става посредник между учителката и хората.

Какво се случва обаче. След статията, посветена на Мариана Пенчева, благодетелката е погната от социалните. По закон, тя няма право да отглежда тези деца. Законът си е закон, добре. Но вместо да и предложат да стане приемен родител, за което ще и бъде заплащано и ще могат да живеят по-спокойно със самите малчугани, тя бива заплашвана с проверки и с отнемането на хлапетата.

Потърсихме г-жа Пенчева, но след случая тя отказва да дава изявления. От дирекция Социално подпомагане, Велико Търново ни казаха, че информация по случая може да ни даде само директорката, с която за съжаление все още не успяваме да се свържем.

Ето как една учителка, млада и с голямо сърце, отдадена на професията си, отпразнува Денят на учителя. Вместо да празнува делото си, тя отказва да говори, защото не иска да влошава и без друго неприятната ситуация.

Да си учител е призвание. Учителят не само учи, но и възпитава. Такова хора у нас вече са на изчезване, а държавата не само не прави нищо по въпроса да ги спаси, по-скоро се опитва да ги изтреби като хлебарки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина