БългарияГероите на деня

Евелин Парасков: Патриотизмът е част от семейното ми възпитание, а не новопридобит етикет

Кандидатът на „Съюз за Пловдив“ за кмет на „Южен“ ще прекрати надменното и дистанцирано управление на района

Евелин Парасков, каднинат за кмет на район „Южен“

Защо приехте да бъде издигната Вашата кандидатура за районен кмет?
Приех, защото екипът на „Съюз за Пловдив“ застана до мен. Моята кандидатура е резултат от доверието и труда на много хора. Аз не представлявам себе си в лично качество, а цялата организация. Всички кандидати не разчитаме партийни шефове да определят дневния ред на кварталите ни, а самите граждани да ги посочват. Ние няма да злоупотребяваме с думи като патриотизъм и реформаторство, защото смятам, че те са задължителни ценности за всеки политик в България, а не са просто политически абревиатури. Единият ми род е от преселници от Беломорска Тракия, а другият е сред големите възрожденски родове на Родопите. Така че родолюбието ми е вдъхнато със семейното възпитание, не е новопридобит етикет.

Колко добре сте запознат с особеностите на район „Южен“?

Целият ми живот преминава в Пловдив и то в район „Южен“, познавам всеки квадратен метър, знам проблемите, познавам хората и имам решенията, които са работещи и изпълними. За повечето от тях дори не се изискват пари, а воля и безкомпромистност.

Харесвате ли състоянието, в което се намира районът сега?
Не харесвам нито състоянието му, нито начина на управление на районното кметство към мометна. Повечето от проблемите са резултат от модела на надменно и дистанцирано управление, обърнато само към партийната централа, излъчила районния кмет, защото всички решения и кадрови назначения зависят от нея. Ние от „Съюз за Пловдив“ ще наложим друг модел на управление, при който няма да се отчитаме пред партийни вождове, а пред пловдивчани, защото нашият договор  е само с тях!

Кои проблеми смятате за приоритетни за решаване в „Южен“?
Такива проблеми са паркирането, недостигът на места в детските градини и ясли, лошата транспортна връзка на „Южен“ с центъра и останалите градски райони.  „Южен“ е сред пловдивските райони, в които не са достатъчно местата в детските градини и ясли, въпреки че има 12 ЦДГ, 4 ясли, 1 ОДЗ . Тук все още има три детски градини, натъпкани в общински апартаменти в жилищни блокове. За съжаление, в район „Южен“ няма общински терени, които да са подходящи за изграждането на нови детски заведения заради безогледното разпродаване на общински имоти през годините. Крайно време е община Пловдив да започне да придобива, а не само да продава. След като съм обсъждал тези теми със специалисти от „Съюз за Пловдив“, предлагам:
1. Да се изгради ново обединено детско заведение в двора на ОУ„Стоян Михайловски“, който е достатъчно голям . В това ОДЗ следва да бъдат преместени всички групи от ЦДГ „Надежда“ и да се открият нови яслени групи. „Надежда“ сега е в партерни апартаменти на жилищен блок и няма достатъчно добри условия за децата.
2. Възможно е да се изгради ново крило на ЦДГ „Вяра“ на мястото на съществуващото игрище зад двора на детската градина. Там могат да бъдат преместени децата от ЦДГ „Деница“, която също е в жилищен блок.
3. Голямо детско заведение може да бъде изградено и в двора на СОУ „Константин Величков“. То е сред общинските училища с най-висока такса „смет“ заради огромния си двор. Там могат да бъдат преместени децата от ЦДГ „Малина“, настанени също в жилищен блок.

Има ли подходящи решения за огромния проблем с липсата на места за паркиране в района“?
„Съюз за Пловдив“ направи свое предварително проучване и набеляза варианти за решения за чувствително облекчаване на този проблем. Предлагаме да бъдат изградени паркоместа, тип джобове, по протежението на цялата ул. „Поручик Въльо Стефов“, както и паркинг между блоковете срещу бензиностанция „Хаджията Груев“, където се намира един от най-гъстонаселените квартали на Пловдив.
В района на „Събота пазара“ също липсват паркинги, а там наред с жилищните има и много обществени сгради. Територията между улиците „Даме Груев“ и „Иван Гарванов“  трябва да се отреди за паркинг, бившият временен пазар зад ул. „Христо Матов“, както и карето между улиците „Гевгели“, „Григор Пърличев“ и „Дойран“ – също. Паркоместа са необходими и до много посещавания парк „Белите брези“ на улица „Скопие“.

Какви са Вашите виждания за зелените площи, спортните и детските площадки в района? Достатъчни ли са?
Не са достатъчни, а което е по-лошото – на много места не се поддържат. Нашите предложения са да се ремонтира старата детска площадка на ул.“ Стефан Стамболов“ 62 срещу кафе „Мафиозо“. Нова детска площадка трябва да бъде изградена на ул.“Бадемите“ 21 в кв. „Коматево“. Децата в тази зона няма къде да играят. На бул. „Александър Стамболийски“ 82-84, зад блоковете, има доста голямо свободно място, подходящо за детски кът и за паркинг.
Екипът на „Съюз за Пловдив“ настоява детските площадки да се реновират в съответствие с европейските норми – мека настилка, съоръжения от безопасна пласмаса, задължително – ограда, за да не влизат животни.

От години е трудно и бавно придвижването от „Южен“ до останалите части на Пловдив. Това може ли да се промени скоро?
Всеки ден ставаме свидетели на натоварения трафик и задръствания освен по Бетонния мост, край Централна и Сточна гара, но дори в крайните части на района. Това е абсурдно. Една от причините е лошата инфраструктура в район „Южен“, тесните улици и недобрата организация на движението. Даваме следните решения, с които ще отворим района към центъра на града:
Основни артерии като  ул.”Даме Груев” и „Кукуш”-изток ще станат предпочитани за водачите, ако се асфалтират и се изградят джобове за автобусните спирки. Опашки от изчакващи автомобили по аналогични причини се образуват и бул. ”Ал.Стамболийски” и ул. „Димитър Талев”. Заради автобусните спирки от двете страни на улиците се спира движението и стават задръствания. А решението е просто- изграждане на джобове за тези спирки.

Какво предвиждате за повишаване на сигурността в района?
Нашето решение е видеонаблюдение на всички обществени места, паркове, паркинги, дворове на детски градини. Това е напълно изпълнимо. Ще изработим и интернет платформа на сайта на район „Южен“, което ще позволи на всеки родител да гледа в реално време (чрез стрийминг) как играе детето му. Важно е да се въведе нощен патрул на дронове по определени маршрути. След като е обработен, сигналът ще се изпраща до органите на реда, които ще реагират.

Ще отворите ли кметството за гражданите?
Повечето проблеми са решими с диалог, взаимно уважение и внимание. Кметството не само ще бъде отворено за всички, а и администрацията ще бъде сред гражданите. Предвиждам да се сформират работни групи от експерти, които ще имат задължение да подпомагат управлението на етажната собственост. Ще присъстват на общите събрания на съсобствениците, за да бъдат полезни с компетентни съвети. Идея на „Съюз за Пловдив“ е да има юридически екип, който ще предоставя  безвъзмездна правна помощ на всички граждани в споровете им с монополните дружества.  Аз като бъдещ районен кмет ще правя публичен отчет за свършеното пред всички в последната неделя на всеки месец. Но може би едно първите действия, които бих предприел като кмет, е да махна бариерата пред кметсвото, за да могат хората да спират пред него. Ще се изградят „джобове“ за паркиране на бул. „Никола Вапцаров“ зад сградата на администрацията, защото в момента не можеш да паркираш наблизо, ако имаш работа в кметството на район „Южен“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина