Героите на деня

Дянков блокира 30-милионния заем

Кметът: Финансовият министър се изгаври с Пловдив

Дянков се изгаври с Пловдив, каза от трибуната кметът
Дянков се изгаври с Пловдив, каза от трибуната кметът
Финансовият министър Симеон Дянков блокира 30-милионния заем за пловдивските улици, който общината трябваше да изтегли от Европейската банка за възстановяване и развитие. Процедурата е спряна заради вето на финансист №1. Решението на Дянков буквално взриви местния парламент в днешната сесия. От ВМРО и БСП директно заявиха, че атаката на Дянков е разчистване на политически сметки, тъй като според войводите Славчо Атанасов и мнозинството под тепетата са трън в очите на управляващите.
Градоначалникът бе повече от бесен. Това е гавра с Пловдив и пловдивчани. Нечувана държавна атака по местното самоуправление, каквато през всичките години демокрация не е допускана, коментира Атанасов пред медиите. Караиванов определи действията на финансовия министър като холивудски номер
Караиванов определи действията на финансовия министър като холивудски номер
Независимият Николай Караиванов определи действията на финансовия министър като Холивудски номера. Такова нещо и по време на комунизма нямаше. Едно време бяха комунистически номера, сега аз ги наричам холивудски, каза от трибуната Караиванов и намекна за искане на оставка на Дянков. Ето и официалната позиция на кмета Славчо Атанасов по въпроса:
“Вчера станахме свидетели на безпрецедентна и груба намеса на държавата в местното самоуправление. Без да се допита до Община Пловдив, без да изложи каквито и да било аргументи, финансовият министър на България еднострянно спря разглеждането на проекта на Община Пловдив за инфраструктурен заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.
Това е заем, с който ние искаме да ремонтираме над 300 улици в нашия град.
Това е проект, в който в продължение на година и половина вложиха труда си цели екипи от специалисти, както на Община Пловдив, така и на Европейската банка за възстановяване и развитие. Резултатите от този труд са 8 доклада и над 1000 страници анализи и разчети на специалисти – като се започне от икономически и се стигне до екологични изследвания.
Това е решение, което беше прието от принципала на град Пловдив, Общинския съвет, с 29 гласа “за” и само 4 “против”. С писмото на министър Дянков обаче беше погазена свещената воля на този най-висш орган и представител на народа.
Неслучайно работихме толкова дълго и упорито по заема. Още в началото на моя мандат направихме редица проучвания. От тях стана безспорно ясно, че пловдивчани поставят на първо място като проблем състоянието на уличната мрежа в града. Истината е, вътрешнокварталните улици в Пловдив не са преасфалтирани повече от 20 години, а някои и от 30 г. Всяка година ние наливаме в кърпенето на дупки огромни суми, без да има реален резултат за нашите улици.
Очевидно е, че този заем ще бъде глътка въздух за пловдивския бизнес в трудната икономическа ситуация. Тук ще отворя една скоба – парадоксално е, че именно в деня, в който бе прочетено писмото на г-н Дянков пред Борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, той обяви, че ще тегли държавен дълг за справяне с кризата.
Целият потенциал на Пловдив – желанието на хората, работата на експертите, решението на Общинския съвет, беше еднолично зачеркнат от един единствен човек. Който дори не се допита до нас и не ни даде нито един аргумент за своите действия. Който не е стъпвал и сигурно никога няма да стъпи по разбитите пловдивски улици. Смятам, че това е безпрецедентна политическа намеса на държавата в работата на местната власт, която по Конституция е самостоятелен юридически и икономически субект. Очевиден е политическият подтекст на подобно действие. Такъв акт не помнят дори годините на най-голямо политическо противопоставяне и мракобесие.
Това е политически удар и за някои може да е политическа игра, но всъщност, истинските потърпевши са нашите граждани – обикновените хора и бизнесът на Пловдив. Искам да стане ясно на всички, че аз като човек, избран да защитавам интересите на Пловдив, няма да позволя на никого, независимо по какви причини, да се отнася с град П
ловдив като с третостепенна колония. Ще потърся спешни разговори с правителството; ако не постигна резултат, ще настоявам за спешно заседание на Сдружението на общините в Република България, в качеството си на член на Управителния съвет на сдружението. Ще се обърна и към президента на Република България, както и към посланиците на всички европейски държави. Няма да се откажа и ще защитя интересите на нашия град“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина