БългарияГероите на деня

Дани Канзирева и „Съюз за Пловдив: Изписване на партийците от здравеопазването

Разкриване на денонощни лекарски кабинети във всеки район. Такива съществуваха в Пловдив, но бяха закрити през 2004 год. 

Свикнали сме да мислим, че здравеопазването е грижа само на държавата. Общината обаче също играе важна роля, но в Пловдив не виждаме администрацията да помага за по-добро здравеопазване. Дори напротив. Ролята на община Пловдив се ограничава до кадруване в лечебните заведения. 

Управителите на болниците се избират по силата на срамни, партийни схеми, които движат като цяло дейността на Общински съвет. По правило властта не обръща внимание на управленските програми и професионалните качества на кандидатите, а само и единствено на партийния баланс. Комисиите за избор са съставени от общински съветници, които не са специалисти и отново са партийни кадри. Така всеки избран управител става зависим дори и да не иска.

Как става все така, че няма лекари и сестри, че пациентите са притеснени, че не знаят дали ще получат помощ изобщо? Така е навсякъде. И всичко си има обяснение: Основната причина е, че парите се източват от близки партийци, както се случва във всяка една сфера. Това се случва най-лесно през ремонтите – много пари, ниско качество, приятелски фирми. Накрая парите свършили, болницата отново е стара, а лекарите са заминали в София или в чужбина. 

Вторият начин, по който източват здравеопазването, са широко разпространените граждански договори. Някой е изпратен, подписан е договор с него, сумата е по-висока дори от лекарската заплата, не се знае за каква точно услуга, но парите си вървят. Така се осигуряват доходи на партийно приближени до управляващите. 

Третият начин за източване на здравеопазването е чрез купуването на медицинска апаратура – най-често втора употреба, но на цена по-висока и от чисто нова. Масово се организират нагласени търгове за доставка на медикаменти, за които цените предварително са договорени. И най-баналният начин за източване е чрез собствеността – отдаване под наем на площи в общинските поликлиники и болници.

Позицията на „Съюз за Пловдив“ е ясна от години: без компромис в сферата на здравеопазването. Решенията ни са в 6 точки:

1.    Безкомпромисен контрол върху средствата в общинското здравеопазване.
2.    Ревизия на всички подписани договори и проведени обществени поръчки. 
3.    Край на партийните схеми и възстановяване нормалния диалог със здравните работници;
4.    Пълна подкрепа и представляване на интересите на здравните работници и пациентите от Пловдив пред Министерството в София.
5.    Подобряване на техниката в общинските здравни заведения и осигуряване на условия за допълнителни изследвания.
6.    Разкриване на денонощни лекарски кабинети в шестте района на града в услуга на пловдивчани. Такива съществуваха в Пловдив, но бяха закрити през 2004 год. 

Без тези стъпки ще продължим да изпитваме на гърба си как партийците кадруват в лечебните заведения, никой не обръща внимание на управленските програми и професионалните качества на кандидатите, общински съветници продължават да взимат решения за здравеопазването, от което изобщо не разбират. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина