Дани Каназирева: Създадохме цяло политическо ноу-хау

Героите на деня

Не сме феминистка организация, обясни симбиозата „Блондинка-Генерал“ бившата вече лидерка на Съюз за Пловдив

Image title
Интересни политически събития загоряха и в без това жежкото лято под тепетата. Странен, според анализатори, съюз вкара бившия шеф на пловдивската полиция и екс лидер на ГЕРБ в града  Йордан Кюмюрджиев в партията на Дани Каназирева. При това на поста председател на силната на местно ниво политическа сила, съдейки по последните избори. Каназирева сдаде поста на генерала, за да изпълнява функциите на областен шеф на партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“. С това напористата юристка става почетен председател на Съюза. Ивелина Василева и Петя Терзийска потърсиха общинската съветничка Дани Каназирева, за да научат какви са политическите течения с днешната партийна маневра.

– Как се стигна до тази колаборация с г-н Кюмюрджиев? Какво е вашето послание към ГЕРБ с този ваш съюз- и двамата сте бивши остриета на партията?

– Че те направиха една основна грешка. Всички можещи и кадърни хора са вън от организацията- хората, истинските, честните, принципните хора. И оставиха некадърниците да вилнеят из партията и виждате резултата в национален план- той е ясен за всички според мен. Според мен това, което правят е пряко целено, защото един по- глупав народ се управлява много по- лесно. Интелигентният човек иска аргументи, дори да подкрепи нещо. Докато има и хора, които нямат собствена реализация , нямат професионална изява и единствената такава намират чрез политическите партии. Това е посланието, но честно казано аз не искам да се обръщам назад към ГЕРБ. Моето предизвикателство преди две години беше да направя екип от можещи и знаещи хора, от много млади хора. Казват, че младите хора са бъдещето на България, аз смятам, че вече трябва да бъдат и настоящето на България. Настоящето е съчетание от много млади хора и хора, доказали се в своята професия, а не хората, които търсят политиката само за себереализация, тъй като нямат друг начин, по който да покажат себе си. Горда съм, че го постигнах- в Съюз за Пловдив има много млади хора, професионално доказани и целта ми да привлека генерал Кюмюрджиев беше поставена далеч по- рано, не е от сега. Той е човек, който доказа, че за него постовете са без значение, важна е идеята, смисълът да се бориш за града си. И когато това не стана- си хвърли оставката. За мен тези хора не трябва да се губят от политиката, абсурдно е да си позволим лукса да ги губим, защото иначе ще ни управляват некадърници.

– Как точно успяхте да го привлечете?
– Трудно. Между другото той беше изключително апатично настроен към политиката. Но точно това, което ви казвам го привлече. Както и много други, доказали се в Пловдив личности. Между другото, странно е, че Съюз за Пловдив много малко хора го приемат като политическа партия. Всички я приемат като организация в центъра, на която стои градът ни. Защото нашият град е определял историята на страната ни. Смятам, че е крайно време хората, които бъдат избирани наистина да работят за града си, а не да се държат като марионетки в общинския съвет и каквото им дадат знак партийните им лидери да натискат бутоните. Крайно време е за малко по-можещи хора. С мнение, с позиция.

– Искате да кажете, че хората в общинския съвет се страхуват да изкажат мнение?

– Разбира се, че се страхуват. В ГЕРБ, а и не само там, в повечето политически партии, се събират хора с ограничени възможности, казано деликатно. С цел да не изпъкнат пред партийния си лидер. Страх ги е от интелигентните хора. Напротив, аз съм горда, че привличам такива. Ако ме „засенчат” значи съм направила правилния избор. Когато екипът върви нагоре значи и ти вървиш с него. Затова подкрепих на президентските избори, а и далеч преди това, г-жа Кунева, защото тя също показа, че може да се обгради от интелигентни хора, които са се доказали, чрез собствената си професия. И на младите хора и на доказалите се, което не всеки може да си позволи.

– Докъде мислите, че можете да стигнете?
-Докъдето си поставя целта. За нас е важно да си поставим цел и с ум и разум, по честни правила да я постигнем. За мен Съюз за Пловдив рано или късно ще бъде интелигентната алтернативна на града.

– В момента имате ли цел?

-Моята лична цел е като национално отговорен човек, а и като политик е да дадем всичко възможно от себе си на парламентарните избори. Да не допуснат хората грешката отново, тази нездравословна концентрация ГЕРБ да продължи. Това е вредно за политиката, това е нездравословно. А относно политиката ни в града- всеки един въпрос, поставен от пловдивчани за нас е проблем и ние предлагаме решение. Доколко ще получим подкрепа от политическото мнозинство, което се сформира от ГЕРБ и ДПС- не се знае. Но ние сме длъжни да даваме адекватни решения и да обясним на хората нещо простичко- че трябва да се мери управлението в две изречения: Живеем ли по-добре сега, отколкото преди 3 години? Не е важно кой колко лентички е отрязал, с кого се е снимал, къде е бил на коктейл. „Моята фирма или работно място генерира ли повече приходи?” Ако си отговорим на тия два въпроса ще разберем, че не се развиваме, по-скоро прогресивно обедняваме. Компаниите от среден и дребен тип фалират. А това рефлектира между всичко друго. И върху проблема със заетостта, и сред младите, и сред старите, и в здравеопазването, и в социална политика. Време е да можем вече да преценим кой колко сили има да се бори.

– Какво трябва да се доразвие още според вас?

-Много са нещата. Стига сме вече кърпили улиците, например. Време е за по-голяма мащабност в града ни. А пред грандиозните проекти стои само едно „ще”. Само че ние живеем сега. Омръзна ми да ми обещават прекрасен живот след 20 години. Аз живея сега, дишам сега. Сега карам колата си по тези пътища, сега си водя детето в детската градина. Не искам да ми крадат от годините и винаги вечно да чакам. Може да са дребни проблеми, но да бъдат решени. Да запишеш детето си в ясла е равносилно на това да започнеш работа в държавния департамент в Щатите. Това лишава един член от семейството да не работи, а да се грижи за детето си. Тоест- ти нямаш спокойствието да се развиваш и да имаш семейство. Как да задържим младите хора в града си. Ние им предложихме стажантски програми да бъдат създадени в общината, има този ресурс. Администрациите да бъдат по-разчупени. Няма го това нещо. Винаги се въртят едни и същи, а младите хора къде са? На първо място компетентност и енергия. Как един млад човек да иска да се яви на конкурс, като трябва да е човек на някой…

– Вие, търсейки тези млади хора, лесно ли намерихте добри и стараещи се? Или са се предали младите хора?
-Аз съм щастлива, че в Пловдив има много млади и страхотни хора, възпитани и интелигентни. Не е трудно. Важното е да им се даде шанс и да им се посочи, че те са наравно с всички. А не партиите да използват младите, за да лепят плакати и те да са някъде в Б отбор. Няма млади и стари, има можещи и неможещи. Ние тръгнахме от нулата. Създадохме си цялото ноу-хау. Знаех, че можехме да разчитаме на себе си с ум и акъл да се борим. Сами се организирахме. Четем закона и го прилагаме. Никой не ни е учил. Не съм правила избори и не знаех как се прави. Знаехме проблемите на града и обяснихме на гражданите какви са проблемите за решение. Това искат хората. Искат конкретика, а не общи приказки.

– Това означава ли, че за следващите избори сте готови?

– На следващите избори ще сме единствената алтернатива. В тази борба за постове, като гледам останалите политически сили, смятам, че ние сме един отбор и сме го доказали и ще успеем. Тези, които са в идеята не заради облаги, а заради идеята. Вчера в неделен, жегав ден много хора се събраха, за да ни подкрепят.

– Да търсим ли скрит смисъл между тази симбиоза „Блондинка и Генерал“?

-Не, категорично. Жените са много активни и много добре организирани. Меглена Кунева го доказа, както и ние. В никакъв случай не искам да омаловажавам ролята на мъжете и да се превръщаме във феминистка организация, но няма жени, няма мъже.

– Кой е евентуалният ваш бъдещ партньор? С кого имате общи планове?
– Най-добре си сътрудничим с десните партии. За съжаление, те се изложиха малко, но доколкото са в местното управление те са няколко души. Руси Панчев, например, който в от Атака, но всъщност не е член на Атака- също един разумен човек. Даниела Кинова, адвокат. Архитект Николов и други. Аз не искам поименно да ги изброявам, но това е съставът на местния парламент. Жалко беше, че ГЕРБ направиха огромен компромис с Пловдив и се събраха с ДПС. Ние винаги сме били последователни и може би най-предсказуеми. Казали сме с кого можем да работим или не. На балотажа по никакъв начин не поощрихме гласуването за ляво или дясно. Но ти да говориш в национален план, че си срещу ДПС и в един момент тук да им раздаваш заповедски места, да си в открита коалиция, някак си е лицемерно.

– Говори се за тройна коалиция между Меглена Кунева, БСП и ДПС?

-Абсурд! Абсурдно е да говорим за коалиция. Много са важни резултатите от парламентарните избори. ГЕРБ може пък да не успеят. Аз вярвам, че Движение България на гражданите ще е първа политическа сила. Хората се задушават от тази простащина, която цари. И ще дадат своя наказателен вот.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.