БългарияГероите на деня

Дани Каназирева: Няма място за партийни пристрастия в културата на Пловдив

Време е да възстановим диалога и нормалната комуникация с творческите гилдии и експертите в Пловдив

Адв. д-р Дани Каназирева, лидер на "Съюз за Пловдив" и кандидат за кмет на Пловдив

– Не е ли време пловдивчани да изберем столица на чалгата ли ще бъде градът ни или столица на културата?

– Отдавна е време да изберем. Но това ще стане, когато културата влезе в Общината, а не както се случва сега Общината да влиза в културата и партийни кадри да пренареждат историята на града ни, възползвайки се от неговата култура. Достатъчно е да споменем последния скандален случай с Античния театър, който е показателен. Смешно е и нелепо историята на нашия град да се отдава под наем като евтина стока. Нито рождени дни, нито партита или курбани имат място на древната сцена на Античния театър. Категорично не бих допуснала подобно нещо.

– Какви са Вашите и на „Съюз за Пловдив“ приоритети в културната сфера?

– Аз и екипът ми от „Съюз за Пловдив“ подреждаме приоритетите така: първо Стария град. Над 20 къщи в Стария град имат официално издадени предписания, че са пред срутване. Освен това, крайно време е да се разплете казусът с „Пълдинтур инвест“, съвместното дружество на Община Пловдив с небезизвестния бизнесмен Георги Гергов. Във връзка с дейността на това дружество няма никаква отчетност, много от къщите са затворени, други са съборени. Ако екскметът Чомаков сключи сделката, то Славчо Атанасов и Иван Тотев мълчат по темата и не предприемат нищо. Законодателството на България дава възможност да се съхрани културно-историческото ни наследство, включително и в Пловдив. На първо място всички застрашени къщи в Стария град трябва да бъдат описани, на второ място – да се прегледа какви са задълженията към тях и дали се изпълняват в срок. На трето място – да се предпишат принудителни ремонти и на четвърто място – законът позволява дори да се стигне до отнемане на къщите, за които не се полагат грижи. Категорична съм, че казусът със Стария град трябва да бъде окончателно решен.

Но най-важното за екипа ми от „Съюз за Пловдив“ е най-сетне да се спре пилеенето на големия културен потенциал на града ни. Трябва задължително да възстановим диалога и нормалната комуникация с творческите гилдии и експертите в Пловдив. В момента такава комуникация няма. Сега се взимат кабинетни, тяснопартийни решения и в последствие обществеността и експертите биват уведомявани какво ще се случва с културно-историческото ни наследство.

Трети голям приоритет на „Съюз за Пловдив“ е да се преодолее безпомощността на Общината в привличането на европейски средства в сферата на културата.

Съвсем конкретно:

  1. Сериозен ремонт и реставрация на възрожденските къщи в Стария град.
  2. Изготвяне на проект за реставрация и експониране на Източната порта, която сега се е превърнала в сметище.
  3. Създаване на фонд „Култура“ на надпартиен принцип, чрез който да се подкрепят добрите проекти, а не например талантливите ни деца да чукат по фирмите от врата на врата в търсене на средства, за да представят града ни на национална или европейска сцена. Предложение за фонд „Култура“ съм внасяла не веднъж в Общинския съвет, но то така и не беше прието.
  4. Възстановяване най-сетне на изгорялата сцена на Драматичен театър-Пловдив. Недопустимо е вече четвърта година Пловдив да не може да възстанови своя театър. И то при условие, че тук всяка есен се провежда уникалният за страната ни театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, който отново наближава.
  5. Най-сетне трябва да се довърши и античният Одеон.
  6. Ще предприема стъпки Пловдив да кандидатства за вписване в листата на ЮНЕСКО със своя Стар град или с отделни паметници на културата.Няма аргумент, който да ме убеди, че Несебър със своя Стар град повече от Пловдив заслужава да бъде в престижния списък на световното наследство.

Една част от решенията ни дори не се нуждаят от финансиране. Изискват, обаче, възпитание, правилно отношение към историята и културата на града ни. Необходима е и промяна в нормативната база на Община Пловдив. Задължително е да се вдигнат политическите чадъри и надпартийно да се погледне към културата и историята на града ни. Това всъщност е другият модел на управление.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина