БългарияГероите на деня

Дани Каназирева: Как боклукът на Пловдив се оказа „златен“

Съюз за Пловдив е категоричен: Намаление с 40 % на такса смет е напълно
възможно.

Не знаем точно за какво плащаме, но знаем колко и на кого. Плащаме много повече от необходимото на политически приятели, категорична е адв. Дани Каназирева.
От пловдивчани се събира изключително висока такса смет. Това не е новина и всички страдаме от този проблем от години, напомня тя. За сравнение, фирмите във Варна плащат точно 40% по-ниска такса смет, отколкото в Пловдив           
Във Варна – 3,7 промила,
в Пловдив – 5,3 промила.
Дали в действителност извършваната услуга е толкова скъпа, ние не знаем, защото темата е табу в Общинския съвет, коментира кандидатът за кмет. Каназирева казва, че от години липсва информация, какви са реалните разходи, колко са съдовете за смет и каква е тяхната вместимост, колко често се почистват, какъв е графикът на машинното и ръчно миене и метене в шестте района на града, какви са маршрутите и разстоянията в километри, колко струва издръжката на депото край Цалапица и на завода край Шишманци. Въпреки многократно отправените официални питания от Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ отговори няма, защото най-големите икономически интереси са концентрирани в почистващите фирми. Това винаги е било разменна монета за политическа подкрепа и коалиционни договорки в Общинския съвет.

За два мандата парите за боклука нарастнаха двойно – от 15 на 30 милиона лева. Резултатът обаче не отговаря на тази огромна сума. Улиците не се мият качествено, а се пръскат. Така и калта, и прахът са вечни по тротоарите и уличните платна. Кварталните градинки и междублокови пространства са силно замърсени. Около контейнерите се трупат нечистотии. В гетата „Столипиново“ и „Шекер махала“ липсва всякакъв контрол върху безразборното изхвърляне на отпадъци. Заразите могат да се пренесат в другите квартали. Никой не използва подлезите, защото са ужасно мръсни. Това е резултатът от „златния“ бюджет за чистота. Милионите си изтичат, политическата подкрепа в Общинския съвет е факт, градът не се чисти качествено, а пловдивчани трябва само да плащаме, обобщава Каназирева.

Как се определя такса смет?

Точно както не трябва – вместо първо да се изчислят конкретните разходи, които общо ще образуват крайната сума, общината първо си определя голямия бюджет за почистващата фирма и едва след това се опитва да я разпредели върху всички пловдивчани. Освен това, навсякъде в Европа действа принципът „Замърсителят плаща“. Само в България плащаме такса смет на база данъчна оценка – т.е. колко квадрата е имотът ти независимо колко души живеят в него.

Таксата смет е превърната във втори данък. Това е абсурдно и незаконно.

Още по-несправедливо е за малкия и среден бизнес – най-дребният търговец в един магазин плаща 35 пъти по-висока такса смет от гражданите, а няма как да произвежда 35 пъти повече отпадъци.

„Съюз за Пловдив“ е категоричен: Намаление с 40 % на такса смет е напълно
възможно.

Дани Каназрирева и „Съюз за Пловдив“ пет поредни години внасят предложение за намаляване на такса битови отпадъци за граждани и фирми. Управляващото мнозинство в Общинския съвет винаги отхвърля предложението, а миналата есен дори не го допусна за разглеждане. Пловдивчани вече си дават сметка, че което и да е управление, формирано по модела на сегашното в Общински съвет, никога няма да намали таксата, както и данъците, защото чрез тях си купува властови комфорт и удобни политически приятели.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина