БългарияГероите на деня

БСП скочи срещу изпълнението на велоалеите

Червените съветници алармираха за унищожаване на зелени площи и за нелепости в строителните дейности

Общинските съветници от БСП скочиха срещу изпълнението на проекта за изграждане на мрежа от велоалеи в града. На пресконференция днес Николай Радев и Ангел Иванов обясниха, че със строителството на пътища за колоездачи се унищожават над 20 декара зелени площи. Дадоха снимкови примери и за някои „нелепости”, както сами представиха забиващата се в спирка от градския транспорт велоалея или зоните, в които се затруднява максимално движението на пешеходците. Ние не сме против велоалеите. Но сме притеснени от начина, по който се изграждат и начина, по който е организирана схемата. Както и стойността на строителните дейности. Оказва се, че в Пловдив точно 0,36 процента от участниците в движението са велосипедисти и мотоциклетисти. А за този под един процент се харчат близо 14 414 000 лева. По условие алеите трябва да са широки между метър и два. А всъщност те са изградени с ширина 2,5 метра. Защо, пита зам.-председателят на общинския съвет от квотата на социалистите Ангел Иванов. Той подчерта, че на някои места дърветата се опазват, но с интересни решения. Като организиране на мини кръгово движение около едно дърво в алеята на бул. Санкт Петербург. За да го заобиколите с велосипеда си трябва да сте акробат. Питам дали в това колело ще сложат и някое фонтанче, обърна се към общината старейшината. И допълни, че по представени от администрацията данни, квадрат велоалея излиза 130 лева. Цената обаче е много по-голяма, отбеляза той, без да конкретизира с цифри. Идеята за велоалеи е хубава, но въпросът е как я реализираме и как харчим европейските пари, довърши той.

Средствата от Европа бяха тема и за Николай Радев. Той заяви, че общинската администрация не работи достатъчно по привличането на пари от фондовете. Основните проекти, които кметът Иван Тотев пише на свое име, са разработени от Георги Търновалийски и екипа му. Говорим за транспортния, водни и КОЦ- Пловдив. Сегашната администрация загуби водния проект, за който говори, че ще прехвърли в следващия програмен период. Това обаче са неистини. А транспортният проект още не е влязъл в действие 4 години след одобрението му, отбеляза Радев. Той допълни, че през 2015-та Пловдив е спечелил само два проекта от европейските фондове на стойност 1,5 милиона лева, а през 2014-та те са били 8, на обща стойност 840 хиляди лева. Това са незадоволителни цифри. В Пловдив на глава от населението се падат 500 лева привлечени европейски средства, което ни отрежда място във втората половина на националната таблица. От програмата Региони в растеж пък в града ще влязат 80 милиона, което също е твърде незадоволително, като за малко градче, на фона на 1,6 млрд за усвояване в България, допълни Радев. Не искаме да се заяждаме с администрацията, а просто да сръчкаме кмета да се работи повече в тази посока, каза на финал Николай Радев.

Той е сред номинираните от партийните организация за кандидат за кмет на БСП. Дали социалистите под тепетата ще имат вътрешнопартийни избори по въпроса ще се реши идния уикенд, когато има национален съвет. Поради тази причина Радев не пожела да коментира номинацията си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина