Героите на деня

БСП разпространи нова карикатура на Дянков

Ламбо успокои, че въпреки стагнацията Сцена на кръстопът ще има

Image title
БСП разпространи нова карикатура с обичайния главен герой в политическите шаржове напоследък- финансовия министър Симеон Дянков. Пловдивските социалисти разпратиха майтапчийския рисунък, с който искат да кажат, че финансист №1 на републиката не е добре приет под тепетата. Карикатурата бе представена на днешен брифинг в червената централа в града, на която присъства и актуалният в момента като Димитър Касабов от Стъклен дом- Стефан Данаилов. Ламбо алармира, че има идея трите академии по изкуства да бъдат обединени, а Дянков да назначи консолиер финансист.
Данаилов коментира орязваните бюджети на културните институти у нас и прогнозира тежки последици за творческите състави . Може и да не се стигне до затваряне на сценични пространства, но със сигурност ще бъдат освободени хора и намалени заплати, съобщи Ламбо. Изчисленията сочат, че липсата на средства е между 26 % и 30 %. Това ще постави на изпитание ръководствата на всички структури под шапката на Министерството на културата, каза Стефан Данаилов. Той обяви, че подкрепя реформата, но по думите му, засега не е ясна дори посоката на тази реформа. НАТФИЗ, където професорът преподава,  ще затвори за три месеца през зимата, за да пести от парно. Това ще ощети главно студентите, но мярката е наложителна и една от 20-те, приети от академичното ръководство, посочи Данаилов. Предстои да се вдигнат и семестриалните такси, а годишното обучението ще струва на бъдещите театрали и режисьори  около 1200 лв, стана ясно още.
Въпреки стагнацията Ламбо успокои феновете на театъра, че Сцена на кръстопът ще има и тази година. Фестивалът ще стартира на 11 септември, а в афиша влизат най-добрите 24 спектакъла, като 5 от тях ще се играят премиерно.Театралният маратон ще се реализира с финансовата помощ на Общината, бизнеса на Пловдив, а от Министерството на културата също са уверили бившия министър, че ще дадат едно финансово рамо.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина