Безлов: Не се сещам друга кауза да е събрала толкова противници за толкова кратко време

Героите на деня

Каня се да ида на следващия протест не като наблюдател, а като участник, каза експертът пред Под тепето

Image title
Главният експерт на Центъра за изслредване на демокрацията Тихомир Безлов даде обстоен коментар на случващото се в държавата днес пред Под тепето. Той не крие, че решението на новия кабинет и гласуването на новия парламент е шокиращо. Нямам рационален аргумент в случая. Преди седмица, когато започнаха промените, когато станаха известни предложенията за промени  в закона за ДАНС, журналисти казаха: промените се правят заради Пеевски. Мислех, че се шегуват.  Оказа се, че не е шега, каза Безлов.
Според мен това е необяснимо чисто политически. Не мога да си обясня как една стабилна политическа формация като БСП може да предложи такова нещо. Познавам част от депутатите,  знам че са нормални и почтени хора и не мога да разбера как са гласували това. За мен  тези неща са необясними. За мен е изключителна изненада, че един човек може да обедини толкова различни хора срещу себе си. Виждам много различни хора, включително от левия спектър, да протестират. Дори такива сред моите познати, които не са готови да отидат да протестират. Реакцията на хората е разбираема, но чак такава активност означава, че това назначение е засегнало някаква чувствителност на хората, някакво усещане за нормалност. При тази силна реакция всеки политик, който иска да се съобразява с обществото, би трябвало да оттегли такава противоречива кандидатура. Случвало се е много пъти. Виждам много тесен слой хора, които подкрепят това решение, дори ми е трудно да видя политически подкрепящи. Изненадва ме и ДПС, въпреки че са монолитни по принцип, но е изненадващо да подкрепят такъв рискован избор, нищо, че е техен избор. Но в България протестите са нещо кратковременно, както показва историята на тия 20 и няколко години. От друга страна имаме нова реалност покрай социалните мрежи – във Фейсбук има хиляди противници. Не се сещам друга кауза да е събрала толкова много противници за такова кратко време. Най-видимото е вълна, по-голяма от тази за тока, допълни експертът.
Не виждам кой печели от тази ситуация. Каквито и конспиративни теории да си измисля, не мога да измисля такава с печеливш. Чисто рационално обяснение няма. Този, който е измислил това, поема големи рискове. Не знам дали могат да му се изплатят, чуди се Безлов.
Очевидно Пеевски е силно противоречива личност. Ако не го сменят, може да тлее дълго недоволство. Сценарии има много. Като се започне с разцепление вътре в БСП и се стигне до заглъхване на всичко, през дълги протести. Този човек катализира различни хора, като се започне от зелени и се стигне до националисти. Дори нещата да затихнат обаче, ще бъде посотянно гнояща рана, смята той. Колкото до твърденията, че социалистите са си направили ритуално харакири- той не е убеден в това. БСП има лоялен електорат и дори да загуби процент заради този случай, няма да е фатално. Не мисля, че Борисов е прав да твърди, че това е самоубийство на партията, смята Безлов. Лично аз се каня да отида на следващия протест не като наблюдател, а като участник, завършва той.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.