БългарияГероите на деняГрадътНовини

Започва изграждането на ограда на Ботаническата градина

Първата копка на новата ограда на Ботаническата градина ще бъде направена утре в 10ч. В дейностите ще се включат Марибор-Cтрой ООД – изпълнител на обществената поръчка за изграждането на новата ограда, заедно с Аграрен университет – Пловдив, както и служители от Speedflow Bulgaria.

Ботаническата градина на Пловдив датира от 1950 г. Тя е третата ботаническата градина в България. Разположена е върху участък от 250 декара. Реалната дейност по създаване на ботаническата сбирка на градината започва през 1957 г., когато за неин ръководител е назначен д-р инж. Димо Граматиков. През следващите няколко години е направен проект за облагородяване на площта, включващ изграждане на водни площи, изкуствени релефни форми, скални кътове, алейна мрежа, места за отдих, розариум и др.

Инициативата по възобновяването на Ботаническата градина в града под тепетата се възражда преди две години, когато група ентусиасти, жители на града от различна националност, стартират заедно с Аграрен университет – Пловдив, Speedflow Bulgaria, кмета Иван Тотев и кмета на Район Тракия Костадин Димитров провеждането на доброволчески акции. Целта е да се преобрази забравената Ботаническа градина на Пловдив и тя да се превърне в едно красиво зелено пространство за жители и гости на града. Към днешна дата идеята е да се обособи голяма площ за засаждането на 10 хиляди минзухара през периода септември-ноември 2019 г. А пролетта на 2020 г. да ни посрещне с още по-пъстър градински килим.

Всички ентусиасти са добре дошли да се включат в доброволческата инициатива.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина