ЕвалаЗелен градНовини

В 4 пловдивски села с ново оборудване за компостиране

Община Калояново раздаде на 400 семейства дробилки и контейнери, продължава да прави списъци на желаещите да получат компостери

По демонстрационен проект за домашно компостиране в община Калояново бяха доставени 400 броя електрически дробилки за клони и 400 броя 1000-литрови компостери, съобщи кметът Виктория Михайлова.

Те бяха раздадени безвъзмездно на 400 домакинства в селата Калояново, Дълго поле, Житница и Ръжево Конаре. Целта на проекта е да се насърчат гражданите да събират биоразградимия отпадък разделно и да го оползотворяват на мястото на образуването му, при което да се образува естествена тор за дворовете на стопаните. Компостерите и дробилките са предоставени по проект на ОП „Околна среда“.

Предстои да бъдат проведени дейности по популяризиране на проекта. Те ще бъдат свързани основно с разпространение на информационни материали и обучения на 400-те семейства, при които вече са новите придобивки. Община Калояново работи в насока намаляване количеството на биоразградимите отпадъци, които се изсипват в контейнерите за битови отпадъци.

В тази връзка припомняме, че в началото на годината община Калояново предостави безвъзмездно 240 броя 600-литрови компостери в 240 домакинства в 6 от малките населени места в общината. От местната власт коментираха още, че се увеличава интереса на хората към тези безвъзмездно получени и полезни за всяко едно домакинство придобивки. Община Калояново продължава да прави списъци на желаещите да получат компостери.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина