БългарияЕвалаНовиниСъдТемида

Ситуационен център „Отворени врати“: Безплатен типов договор за настаняване на бежанци

Ситуационен център „Отворени врати“ предоставя безплатен типов договор за настаняване на хора, прогонени от войната в Украйна, в български домове

 Договорът урежда отношенията между страните, за да бъдат избегнати конфликтни ситуации

Ситуационен Център „Отворени Врати“, с помощта на Адвокатско дружество Стоянчева и Димитров (sdlaw.bg) и БулАдвайс ООД (Buladvice.com) подготви типов договор, който да урежда отношенията при ползване на недвижими имоти, предоставени от български граждани на прогонени от войната в Украйна хора. Целта на договора е да бъдат избегнати конфликтни ситуации, които биха могли да възникнат и за каквито вече има сигнали.

За съжаление, практиката показва, че въпреки добрите намерения, много често очакванията на собствениците и на хората, настанени от тях в жилищата, се разминават и това води до напрежение в отношенията. Именно с цел избягване на потенциални конфликти, в типовия договор, който подготви „Отворени врати“, както във всяко стандартно споразумение за наемане на помещения, ясно са разписани правата и задълженията на всяка страна. Сред тях са: размер на наем или липса на такъв, срок за ползване на помещението, заплащане на комунални сметки, задължения към етажната собственост, поддръжка на жилището и покриване на евентуални щети.

Всеки български гражданин, който би желал да предостави свой недвижим имот на хора, бягащи от войната в Украйна, би могъл да получи типовия договор напълно безплатно. Той може да бъде изтеглен от Facebook страницата на Ситуационен Център „Отворени Врати“.

Мисията на Центъра е изграждане на системи и подходи, които да намаляват последствията от предстоящата хуманитарна катастрофа в Европа, следствие на войната в Украйна. Целта им е да изработят цялостен подход за подкрепа на бягащите, за да могат те максимално бързо да се интегрират в България и да живеят самостоятелно.

Центърът развива паралелно 15 различни проекта, обхващащи целия спектър на нуждите на хората:

 1. Ситуационен център
 2. Автоматизиран център за помощ на хора, които са разселени от войната
 3. Система за поддържане на връзка с хората, които са разселени от войната
 4. HR платформа
 5. Инициатива за преквалификация
 6. Център за лечение на ПТСР (Посттравматичното стресово разстройство)
 7. Краткосрочно настаняване
 8. Институт за подкрепяща комуникация
 9. Бизнес инкубатор
 10. Финансови услуги
 11. Училище
 12. Детска градина
 13. Университет
 14. Център за професионална квалификация и преквалификация
 15. Помощ за напускане на България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина