БългарияЕвалаЗдравеНовини

Линейка от Капачки за бъдеще спаси бебе с тегло 1200 грама

Бебе с тегло 1200 грама беше спасено с купена с пари от дарени 600 тона капачки неонатална линейка, пише OFFNews. Новороденото момиченце, което е било в тежко състояние, е транспортирано от Кърджали в Пловдив. Настанено е в университетската болница „Свети Георги“, където лекарите все още се борят да стабилизират състоянието му, съобщи Нова телевизия.

Според Цвятко Луджев, който е парамедик от ЦСМП-Пловдив, преди няколко дни е получен сигнал за недоносено родено дете в Кърджали.

„При първия опит да го транспортираме до Пловдив се обадиха по средата на пътя, че е възникнало усложнение. След няколко дни бебето беше стабилизирано и го транспортирахме. Специалист изцяло се грижеше за детето, а аз настройвах апаратурата, за да е комфортно за бебето“ в кувьоза, обясни той.

По думите му транспортирането е продължило около час.

„Монитор следеше жизнените показатели. Шофьорът бързо ни транспортира до УМБАЛ „Св. Георги“. Състоянието на бебето е стабилно, няма риск за живота му. До момента детската линейка е спасила 45 живота. Тя е на разположение 24 часа, изпраща се по сигнал сигнал на неонатолози. В момента има 4 такива линейки у нас, а тече и процедура за пета. В големите областни градове би било хубаво да има поне по една такава линейка“, смята парамедикът.

Недоносеното момиченце от Кърджали е второто новородено, за което се наложи спешно транспортиране през вчерашния ден. Екип на ВВС се включи в спасителна операция във Варна, откъдето до болница Токуда в София беше превозено 10-дневно бебе, нуждаещо се от спешна медицинска помощ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина