Изпод тепетоМнения

Проблемът е липсващият диалог, а не дърветата, културата и уволненията

Шансът да вземеш правилно решение е именно, като включиш максимално много различни мнения, които понякога може и да не съвпадат с твоите. И да имаш достойнството да се съгласиш с тях. Тогава ще имаме добре управляван град

Теодор Караколев

През последните месеци пловдивската власт на няколко пъти попадна в националните новини по не най-добрия начин. Масовото изсичане на тополите по брега на река Марица бе посрещнато на нож от много пловдивчани. Културните препъвания със застоя по всички проекти, свързани с Европейска столица на културата или изобщо инфрастрктурата на града предизвикаха много негативни реакции в цялата страна. Фарсът с безпричинното уволнение на Манол Пейков и достойните оставки на т.нар. „гражданска квота“ в Управителния съвет пък дори нямат нужда от коментар.

Всички тези – а и поредица други подобни гафове – имат едно общо ядро. Те, разбира се, са тежки и сериозни казуси, но всеки от тях е свързан с останалите по един начин, който е и причина за тях. А това е липсващата прозрачност в управлението на общината и категоричният отказ за диалог от страна на местната власт.

Изсичането на тополите всъщност може и да е добро решение. Има редица специалисти, според които тези дървета не са подходящи за зоната около реката и изобщо за градско пространство по различни причини – те остаряват по-бързо, стават по-чупливи и опасни при бури, а все още е актуален и проблемът с алергиите. Дали тези аргументи са достатъчни тополите да бъдат изсечени? Дали други дървета са по-подходящи? Кои са вариантите за други дървета? Кога ще бъдат посадени те? Никой не знае. Никой не отговаря на тези въпроси, задавани от гражданите или експертите.

В същата графа са и темите, свързани с културата на града. Глас в пустиня остават въпросите защо единствената голяма зала за по-мащабни изложби ще бъде съборена – залата на Дружеството на пловдивските художници. Какво ще има на нейно място? Тя ще има ли същият огромен интериор, и в същото време скромен екстериор, който не се натрапва на средата? Обществено или дори експертно обсъждане няма. Някой някъде решава, но кой, къде и как – никой не знае. Как се реши Детмаг да стане зала за изложби? Откъде дойде тази огромна сума за нейното преустройство? Мистерия. Какво се случва с кино „Космос“? Защо въпреки огромното желание, ентусиазъм и влагани средства, то е затворено, някак напук? Никой не казва. Гарнизонна фурна? Защо я изоставихме? Защо се смени управлението на „Баня Старинна“, която вече пустее? Защо се забраняват артистични акции в полето извън града с напълно безвредни химически съеднения?

Ами назначенията и уволненията в „Пловдив 2019“? И изобщо цялостната дейност? Журналистите и някои артистични кръгове коментираме липсващата прозрачност от години, но Общинският съвет се сети за тази прозрачност чак преди месец. Дълго време въпросните журналисти и артистични кръгове бяха обявявани за врагове, за лошите, но изведнъж се оказа, че действително има проблем с дейността на „Пловдив 2019“. Ами ако диалогът беше осъществен по-рано? Ако на гражданското общество – журналистите, артистите и обикновените хора беше обърнато внимание? Може би щеше всички днешни проблеми да ги обсъждаме през 2015 година, и шансовете за една успешна Европейска столица на културата да са налице.

Хипотетично е възможно е Община Пловдив да е права да изпълнява нещата, които върши. Възможно е гражданското общество да е на грешната страна – дали за дървета по реката, за зоологическата градина и втория гребен канал, Управителен съвет на „Пловдив 2019“ или политическите намеси там и прочее, и прочее. Проблемът обаче е, че никой освен стесняващият се кръг приближени до тази хипотетично вечно права, винаги безгрешна власт не ще има вяра в града и в неговото управление. Огромното мнозинство останали хора, продължавайки да бъдат безучастни зрители в случващото се в града, с идеите и начина на управлението му, просто малко по малко ще го изоставят.

В крайна сметка всеки допуска грешки. Но шансът да допуснеш грешки, когато не се доверяваш на никого и затваряш вратите за оригинални идеи от експерти или от обикновените граждани, расте изключително много. А шансът да вземеш правилно решение е именно, като включиш максимално много различни мнения, които понякога може и да не съвпадат с твоите. И да имаш достойнството да се съгласиш с тях. Тогава ще имаме добре управляван град.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Айде пак поучения – вър’и обратно в прогимназията да ти кажат, че ДИАЛОГ СТАВА МЕЖДУ ДВАМА. То не може ВСЕКИ ОТВСЯКЪДЕ да се разкудкудяка, че да се върши работа. Затова още неандерталците като се събрахме, посочихме неколцина на които имаме доверие да вземат правилни решения, и ги облякохме със ВЛАСТ, та ние само да изпълняваме. Питай ННПреосвещенство МУТРОполита, че всЕка ВЛАСТ е от Бога, кис-кис

  2. „Възможно е гражданското общество да е на грешната ‘страна…“ – НЕ САМО, АМИ Е ВЕЧЕ ДОСТА ОБИКНОВЕНО, ОТКАКТО ПОД ТАКЪВ ЕТИКЕТ СЕ ФОРМИРАТ ВСЕВЪЗМОЖНИ АГИТКИ ОТ ЧАСТНИЦИ (И ОТ ФИРМИЧКИ СЪЩО, И ОТ „ИЗДАТЕЛСТВА“) КОИТО ДРАПАТ ДА ДОКОПАТ Т’ВА-ОН’ВА ОТ ОБЩЕСТВЕНОТО. ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ, ХОРА! ДУМАТА „ГРАЖДАНСКА“ ИНИЦИАТИВА СТАНА … МРЪСНА ДУМА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина