Изпод тепетоМнения

Пловдивско Историческо Общество се основава на 3-ти март

Димитър Герганов организира собствени събития на историческа тематика в "Петното на Роршах". Първото е само след ден

Ще търсим малко познати факти, ще разказваме непознати родови истории, ще показваме снимки и архивни факти, ще търсим, ще спорим, ще споделяме. Ще каним по-знаещи от нас, за да ги слушаме с респект

Пловдивско Историческо общество ще бъде основано навръх националния празник- 3-ти март. Инициативата стартира утре вечер в 19ч. от клуб „Петното на Роршах”, на ръба на Капана. Първи гост ще бъде доц. днк Мария Шнитер, медиевист, автор на 5 книги и десетки изследвания в областта на Средновековие, Средновековна литература и Богослужение, дългогодишен преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”. Ще се потопим в началните две столетия на Първата българска държава. Време, твърде оскъдно откъм достоверни източници. Тервел – хан и/или св. крал Тривелий. Паралел с развитието на арабската инвазия в останалия свят. Бурното десетилетие на Крум Страшни. Черепът на Никифор. Крум и виното. България на Омуртаг – строителя до Борис – покръстителя. Митологията около бунта на Расате. „Златният век” на Симеон. Ще си говорим за факти, хипотези и „популярни митове”. Отвъд политическата коректност, която съвсем не е изобретение от средата на ХХ век. Ще се съмняваме и ще задаваме въпроси. Ще търсим отговори, обявява авторът на проекта Димитър Герганов. 

Подготвили сме ви още една изненада. Стефан Стамболов и Петко Каравелов. Двама български бележити държавници. От истинските. Ярките личности са противоречиви. Обичани и мразени. Хулени и възхвалявани. На власт и в опозиция – винаги последователни. Дори и в заблудите си. Помним ги с делата им. На 3-ти март ще се опитаме да възкресим живото слово в речите на големи българи. Ще ги почетем и ще почерпим кураж от тях! Двама млади актьори – Тихомир Кутев и Янчо Зафиров ще прочетат две паметни речи от парламентарната трибуна на Стамболов и Каравелов на откриването на Пловдивско Историческо Общество, допълва Герганов.

Има хора, за които историята е страст. Изкушение. Непреодолимо привличане. Лабиринт, сред който обичат да се губят. Тайно огледало, в което виждат миналото и предсказват бъдещето. Инструмент за поправка на настоящето. Именно те са поканени на основаването на „Пловдивско историческо общество”. То става факт с подкрепата на Александър Секулов и на един от легендарните клубове в Пловдив – "Петното на Роршах" и ще се събира два четвъртъка в месеца. 

Ще търсим малко познати факти, ще разказваме непознати родови истории, ще показваме снимки и архивни факти, ще търсим, ще спорим, ще споделяме. Ще каним по-знаещи от нас, за да ги слушаме с респект. Историята е памет и опит, традиция и вяра. Преди всичко – мечта. Има твърде много премълчани и неудобни истини. Събития изкривени и представени според волята на силните. На всички тях бих казал – това не е краят. Това е началото. Пловдивско историческо общество. Начало – 3 март. От 19 часа. В клуб „Петното”. Ще се радваме на Вашето любопитство, обръща се към читателите ни Димитър Герганов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина