Изпод тепетоМнения

Малката базилика събра съмишленици на каузата Пловдив 2019

Какво се случи на Работната среща, посветена на Eвропейска столица на културата

От спечелването на титлата Пловдив има ежегоден стабилен ръст в туризма

Решаването на два основни проблема: въпросът с държавното финансиране на Общинска фондация „Пловдив 2019“ и дали проектът Европейска столица на културата е наистина национален приоритет, събраха на една маса в археологическия комплекс Малката базилика редица съмишленици на каузата днес.

Министър – председателят Бойко Борисов, министрите: Боил Банов и Лиляна Павлова, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, посланиците на Австрия, Италия и Чехия, президентът на „Америка за България“ Нанси Шилър, кметът на Пловдив Иван Тотев, новият ресорен зам.-кмет Александър Държиков, двама директори на фондация Пловдив 2019- Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева, както и бившият министър на кулутурата Вежди Рашидов обсъдиха какво и как трябва да се случи за успеха на каузата в оставащите 18 месеца.

Форумът бе представен като „Работна среща – Пловдив 2019 Европейска столица на културата, с участието на посланика на Австрия Роланд Хаузер, кмета на Пловдив Иван Тотев  и президента на Фондация „Америка за България” Нанси Шилър“ на Facebook профила на премиера Борисов. Заседанието бе при закрити врати, а час по- късно на страницата на Борисов в социалната мрежа се появи пълен запис.  

Пръв говори кметът и председател на УС на ОФ „Пловдив 2019“, който приветства присъстващите и обяви, че ще коментират „един от най-важните културни проекти на България – единствено и уникално по рода си събитие. В един от новите обекти на града – ярък пример за опазване на културното наследство, който българската държава е изградила в сътрудничество с "Америка за България". Тотев анонсира, че ще представят проекта Пловдив – Културна столица на Европа и бъдещите планове по него, като разчитат не само на успешното сътрудничество с фондация „Америка за България“, но и на целия дипломатически корпус.

След него думата взе г-жа Нанси Шилър, която разказа за добрата съвместна работа през годините с Община Пловдив и проектите, които подпомага фондацията като: Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, фестивалът за архитектура, Малката базилика и в момента работата по разкриването на Голямата раннохристиянска базилика. Тя декларира готовността на организацията да съдейства в оставащите 18 месеца, за да се случи успешна ЕСК.   

Преглед на актуалното състояние на подготовката за 2019-а и презентация по темата направи артистичният директор на ОФ „Пловдив 2019“. Светлана Куюмджиева разказа на съмишлениците до къде сме стигнали, представи статистика от различни Европейски столици на културата за икономическия ефект от реализирането на проектите им. „От 2014 до 2016, тоест от спечелването на титлата  Пловдив има ежегоден стабилен ръст в туризма – 10 % годишно“, изтъкна тя. Има 100% повишаване на културните събития в града и повишена взискателност към качеството им от страна на публиката, както и по над 50 нови и нови събития, добави тя. Куюмджиева припомни платформите и програмата от Апликационната книга, като отдели специално внимание на Кирилицата, Капана и остров Адата. По думите й от  2014-а до момента е извършена и преоценка на програмата, работено е с партньорски организации и по набирането на международна подкрепа. Основните седем програми в проекта са уточнени, създадени са и всички са стартирали имат и Интернет представяне.

Накрая арт директорът припомни таблицата с утвърденото финансиране, като изтъкна, че Общински съвет – Пловдив отпуска до стотинка всяка година своята част от парите, така както са гласувани. „Екипът на фондацията в момента е от 17 човека. Това е 1/3 от цялата бройка, която би трябвало да достигнем до 2019-а. От тук нататък изключително важна е вашата  подкрепа, тъй като работата не е малко“, обърна поглед Светлана към Борисов.  

Думата взеха и присъстващите чуждестранни дипломати, които пожелаха успех на Пловдив като Европейска столица на културата.

„Ще успеем ли наистина да спечелим този мач, особено с предстоящото председателството на ЕС,“ с тази реплика модераторът на дискусията Ивет Добромирова даде думата на премиера.  

Бойко Борисов първо благодари на Нанси Шилър за финансовата подкрепа с репликата „това не са малко пари“ и дружеско потупване по гърба. После в типичния си стил вкара в темата световното въоръжаване и парите, които гълта. „Светът е доста по-различен от това, което ни се иска. Въоръжаване… Вместо да се разкрият тези красоти, то да се отделят огромни средства за въоръжаване и армия.“ После добави, че с борбата с корупцията и следенето на митниците се събират милиарди и поглеждайки, към Светлана Куюмджиева каза: „Няма защо да се тревожите за тези 20 млн. Те ще бъдат отпуснати законно и прозрачно.“

На излизане от работната среща Борисов, Нанси Шилър и Менда Стоянова дадоха кратки изявления пред медиите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина