Изпод тепетоМнения

Гледайте звездите, не краката си!

Радио Пловдив отесня за „Великите европейци” на Пламен Асенов

Журналистът с вдъхновението си пред публиката

Не си ценихме свестните хора, затова ни обявяват за клозет на Европа, каза незрящият писател Йордан Хаджиев

Пламен АсеновГледайте звездите, не краката си! Тази препоръка на Стивън Хокинг бе лайтмотивът на днешното представяне на книгата „Великите европейци”, събрала 55 истории на големи умове, променили хода на историята, написани от Пламен Асенов. Първо студио на Радио Пловдив отесня за срещата с именития журналист и, за наше щастие, автор на Под тепето. Мястото на премиерата не бе случайно- именно Радио Пловдив е трибуна за изключителната поредица „Великите европейци”, като медията заедно с КЦМ е и спонсор на изданието, което се разпространява безплатно. Събитието стартира именно със звука от радио предаването на Пламен, посветено на изключителния Стивън Хокинг. На сцената Асенов седеше рамо до рамо с вдъхновението си- незрящият писател от Габрово Йордан Хаджиев. В един момент бях много уморен от проучванията, които предшестват всеки един текст за Велик европеец. Бях на ръба да се откажа. Тогава дойде и писмо от бай Йордан, което ми даде сили и импулс да продължа напред. В последствие се срещнахме и между нас вече има огромна обич, обясни журналистът. Бай Йордан е Журналистът с вдъхновението си- незрящият писател Йордан Хаджиевсляп, но вижда повече от нас, има прекрасен поглед към света, представи Пламен специалния си гост. А той, с невероятното си чувство за хумор, буквално побърка препълненото Студио 1. Въпреки че изглеждам на 42, всъщност съм на 82 години. И да, малко окьоравях. Тук съм, защото съм пратеник на Северна България, която идва да ви каже кой е Пламен Асенов. В Габрово пък ще кажа, че съм седял в зала пред 500 души, с много правостоящи. Аз така или иначе не ви виждам и не мога да ви преброя, развесели всички бай Йордан. Човек може всичко, само ако си каже: От мен зависи! Само тогава ще станат нещата, препоръча той на хората в залата. Писателят записва всяко предаване на Пламен Асенов с диктофон, след което го пуска в кръчмата на приятелите си, като компанията вече носила името „Великите габровци”. Всъщност Йордан Хаджиев наистина има право да носи това Велик. Има 12 книги, сценарист е на филма „Игра на любов”, един от създателите на Дома на хумора и сатирата в Габрово. И има дух като стомана. Пример за подражание. За чувството за хумор пък не смеем дори да споменем.

Не си ценихме свестните хора, затова ни обявяват за клозет на Европа. Не бива повече да го допускаме. На Пловдив му прилича такъв син като Пламен Асенов, каза за финал бай Йордан.

Представянето завърши с последната радио история на Велик европеец- Дворжак. И с раздаване на автографи, разбира се.  

И не забравяйте: Гледайте звездите, не краката си!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Редовно слушам „Великите европейци“ всяка сряда, понеже ставам рано.Събота и неделя си поспивам по до късно и ги пропусквам.Има ли начин да се снабдя с книгата, много ми харесват.

  2. Здравейте, с удоволствие чета всеки ден Вашата медия, но ми прави впечатление, че много интересни събития, като горното, не се обявяват предварително, а се пишат репортажи след провеждането им. ( Възможно е специално това аз да съм го пропуснала ). Няма ли начин да се отдели повече място за повече предстоящи културни събития ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина