Изпод тепетоМнения

Движение „Възраждане” : Нова наредба ще смачка напълно малкия и среден бизнес в града

Юрист: Нормативният акт противоречи на Конституцията

Много от частите му могат да бъдат атакувани в съда, смята Юрий Стайков

Нова общинска наредба ще смачка напълно малкия и среден бизнес в града. За това предупредиха членовете на движение „Възраждане” днес. Става въпрос за нормативен акт, който касае търговията на територията на общината. Той ще бъде приет на утрешната сесия на местния парламент, а представители на бизнеса са крайно притеснени за следствията от това. Всеки, който извършва търговска дейност или прави услуги, дори в офиса или собственото си жилище, ще трябва да получи разрешително от общината, най-вероятно да плати съответната такса за това и на практика да мине под общински контрол. Наредбата цели да администрира целия бизнес в града, под егидата на кмета и общината. Тази наредба ще вкара целия бизнес в града в пълна зависимост от една партия- управляващите от ГЕРБ, смята председателят на „Възраждане” Димитър Лукарев.  

Мотивът за новата наредба е създаване на единен регистър на фирмите в Пловдив. С нея обаче ще се дублират функции, които се изпълняват от държавни или други общински органи. Стига се и дотам, че върху шията на всеки ще висне още една такса и още една административно-бюрократична тегоба- ново ходене при общински чиновник с пълен набор от документи. Поредното губене на средства, време и нерви от страна на представителите на бизнеса. И това във време, в което говорим за сваляне на административната тежест особено за малкия бизнес. Вместо да намаляват регулациите, те вкарват нови режими и такси. Освен това наредбата се цели да се вменят на бизнеса да контролира обществения ред и дори чистота пред имота, на който оперира. На търговци може да се налагат глоби за непочистен тротоар например, или дори са сбиване пред магазина, допълни Лукарев.  

Освен това общината ще регулира бизнес, който се случва върху частна собственост. А това противоречи на Конституцията- както знаете частната собственост е неприкосновена, обясни юристът Юрий Стайков. Той подчерта, че много от частите на въпросната наредба могат да бъдат атакувани в съда. Призоваваме вносителите на предложението от общината да оттеглят тази точка, тя да мине през широко обществено обсъждане и да се намери идеалния баланс между общинския интерес и интереса на бизнеса и гражданите. Самата наредба няма оценка на въздействието, което отново е абсурдно. Ние не сме срещу действията на общината, не сме и срещу подобна наредба, но тя трябва да бъде огледана от всички страни, допълни Стайков. Той подчерта, че в някои градове има приета такава наредба, но тя е с уведомителен режим, а не разрешителен, както ще е тук. Ще се събират такси от всеки, който прави нещо, макар и у дома. Такова нещо не се е случвало никога, каза още Лукарев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ако приемат тази простотия, веднага трябва да се атакува в съда ! Господа разчитаме на Вас или напишете тук, как всеки може да го направи.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина