Изпод тепетоМнения

Археологията под H&М недостъпна

Не допускат посетители до останките от Римския стадион. Нямало го човека, който отговаря за това 

Каква е причината достъпът до разкопките под новооткрития магазин на H&М да е забранен?  Вчера късно граждани сигнализираха на Под тепето, че не е имало начин през целия ден да слязат и да разгледат археологията. Причината-вратата, водеща към разкритото  съкровище стои заключена, а светлините са загасени. След неколкократно ходене вчера и проверяване, хората, които са искали да разгледат останките от Римския стадион, са разбрали, че близките месец-два няма да се допускат посетители, тъй като това било решение на собственика на сградата. Само че тук възниква въпросът разкопките чия собственост са? Едва ли имат собственик физическо лице, което да решава кой може и кой не да гледа културно историческото наследство на подземния етаж. Да сложат някакъв символичен вход, ако трябва, но да може да се види, казват възмутените граждани. Все едно Античния театър да има частен собственик, продължават разсъжденията си те.
Съкровището, което се крие под огромната сграда е наистина впечатляващо, категорични са специалисти. Запазени и експонирани са седалките на Стадиона, както и огромна цистерна за вода. Цялата археология е доста мащабна, но уви няма как да се види от пловдивчани в този момент. 
Екип на Под тепето провери каква е ситуацията и дали има някаква промяна от вчера. Оказа се, че и днес няма как да се види нищо от археологията, тъй като все още е заключено, а от магазина любезно обясниха, че трябва да има по принцип човек, който отговаря за това, но го няма.
Под другия търговски център Екселсиор, разкопките са на разположение и там няма никакви проблеми, за разлика от тези в огромната 5-етажна сграда.
Кога и как ще се разреши казусът с уникалния обект, който стои сякаш забравен. Хубаво е да се режат ленти пред новооткрития магазин от управляващите, но това да е знак именно към отношението към културно-историческото ни наследство, а не към новата колекция дрехи. Надяваме се тази ситуация да бъде решена бързо с общите усилия на община и инвеститори и археологията да бъде достъпна за всеки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. Явно чуждите инвеститори реставрират българските паметници, важното е че са съхранени, все някога ще ги покажат. Какво да очакваме от Розата, който ще унищожи археологията на Понеделник пазара. По български маниер той очаква всичко да рухне от дъждовете и да си построи четвъртото тепе до Трихълмието.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина