БългарияНовини

Задържаха над 2,7 кг контрабандни златни сплави

Над 2,7 кг контрабандни златни сплави – отливки на стойност 234 243 лева, откриха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ при проверка на автобус, съобщава БТА. По случая обвинения са повдигнати на двама турски граждани, уточниха от прокуратурата.

На 21 декември на пункта пристига автобус с турска регистрация. В него пътували по редовната линия от Румъния за Турция през България двама водачи и 10 пътници. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която под шофьорската седалка е открит пакет с четири отливки с правоъгълна форма от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза, отливките с общо тегло 2738,10 грама са от 14-каратово злато на стойност 234 243 лева.

Контрабандно пренасяните златни изделия са задържани. По случая е образувано бързо производство под надзора на прокуратурата. На двамата шофьори – Е.Т., (19 г.) и Д.Й. (51 г.) – турски граждани, е повдигнато обвинение, поясниха от държавното обвинение.

От началото на годината до момента на „Капитан Андреево“ митническите служители са задържали над 100 килограма златни ювелирни изделия, а сребърните са 36 килограма, сочи статистиката на митницата. Нелегалният трафик за разлика от сегашния случай е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа, а причината е по-ниската цена на обработените благородни метали в югоизточната ни съседка, коментират митничари.

Снимката е илюстративна

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина