БългарияВластЖивотИзбориНовини

Тренд: Рекордно ниска оценка за работата на парламента

Очакванията за идващата 2023 г. не са оптимистични

Рекордно ниска е оценката за работата на парламента. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ и Демократична България оттеглят подкрепата си от президента Румен Радев. Електорална картина е без промяна в сравнение с последните парламентарни избори.

Това са основните изводи от декемврийското проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на „24 часа“, пише OFFNews.

През декември регистрираме рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента (9%), а 82% дават отрицателна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред които дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и Възраждане.

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на „Продължаваме промяната“ и Демократична България.

Два месеца след предсрочните парламентарни избори, електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври. ГЕРБ остава лидер с 25.8% от гласуващите. „Продължаваме промяната“ държат второто място с 19.2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11.6%) и Възраждане (11.3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвани от Демократична България (7.3%) и Български възход (4%).

В края на всяка година традиционно мерим оценката на българите за изминаващата година и очакванията за следващата. В настоящото проучване регистрираме поредна година с лоша оценка – само 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022 г. като добра година за България, а 79% като лоша. Лошите оценки за годината започнаха още с Ковид пандемията през 2020 г. и се задържаха през 2021 г. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата 2022 г.

В личен план 2022 г. е била добра година за малко над половината българи (51%). Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За малко над една трета (36%) отминаващата година е била лоша. По-младите (18-39 г.) оценяват годината чувствително по-добре за себе си в личен план, отколкото най-възрастните (над 70 г.), сред които дяловете са обърнати –за два пъти повече годината е била лоша, отколкото добра.

Очакванията за идващата 2023 г. не са оптимистични. 44% са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г. 30% пък очакват по-добра година. И тук личните очаквания са по-оптимистични, но дяловете са близки – 36% очакват 2023 г. да е по-добра година за тях в личен план, но 27% споделят негативни очаквания.

Проучването е направено от „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“ сред 1005 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г. от , до 8 декември чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина