БългарияЖивотНовини

С хартиена рецепта за антибиотик след средата на декември

Хартиените рецепти за изписване на антибиотици ще се приемат в аптеките отново след средата на декември, обявиха от Министерството на здравеопазването, предава „Дневник“. Причината за отлагането е, че все още не е приключил срокът на общественото обсъждане на промяната в наредбата за предписване и отпускане на лекарствените продукти.

Хартиените рецепти за антибиотиците и лекарствата за диабет бяха заменени изцяло с електронни на 16 октомври, но се оказа, че прилагането на онлайн модела не е подготвено достатъчно добре и пациентите срещат затруднения при снабдяването си с лекарства. Затова след настояване на съсловните организации на лекарите и фармацевтите, а също и под натиска на пациентски сдружения месец по-късно премиерът Николай Денков и здравният министър Христо Хинков се ангажираха да се допусне гратисен период, в който да важат и хартиените, и електронните рецепти и той да продължи до 1 април 2024 г.

Пациенти сигнализираха в „Дневник“, че след това обещание лекари са възобновили изписването на антибиотици на хартия, но фармацевти отказват да изпълняват рецептите.

Срокът на общественото обсъждане изтича на седми декември. Проектът е достъпен в сайта на министерството. През това време могат да се изпращат становища, предложения и възражения на посочения адрес в сайта. Едва след публикуването на окончателния текст в „Държавен вестник“ обаче т. нар. хибриден модел ще може да се прилага.

„С проекта се предлагат изменения и допълнения, касаещи рецептите с режим на еднократно отпускане, като се предвижда те да имат валидност 30 дни от датата на издаването им, промяна в рецептурната бланка, като бъде добавен личен професионален код на лекаря по дентална медицина“, заявяват от Министерството на здравеопазването в мотивите за изменение на наредбата.

Една от основните цели на проекта е да се даде необходимото време на лицата, които предписват и отпускат лекарствените продукти, да се адаптират към промяната.

Целта на тази промяна е целият процес от предписването до продажбата на лекарствените продукти да стане по-прозрачен. По този начин би могла да се предотврати безразборната употреба на антибиотици, която хартиените рецепти позволяват, е становището на ведомството.

Практиката за изписване на лекарства на хартия не позволява на лекарите да проследят кой е продаденият продукт на пациента и това беше един от мотивите за въвеждане на е-рецептите. В чести случаи търсеното лекарство липсва в аптеката и бива заменено с подобно по избор на фармацевта. Електронните рецепти могат да сложат край на тази практика, като лекарят отбележи забрана за замяна на лекарството. Това обаче създава затруднения при пациенти, които не откриват търсения продукт в аптеките и трябва да се върнат при лекуващия ги, за да промени отметката в рецептата.

Освен това в хода на прилагането на е-рецептите се разбра, че не всички търговци подават информация към Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, тоест остава неясно какво е налично и какво не.

Някои лекари и стоматолози се противят на тази промяна и защото нямат електронен подпис, с който да ги издават. Това отдавна е задължително условие за медиците, които работят по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но не за всички практикуващи.

Очаква се до края на март 2024 г. да бъдат отстранени недостатъците в процеса на електронното предписване и отпускане на лекарствените продукти, като от Министерството на здравеопазването заявяват, че „предложеният проект на акт няма да окаже финансово въздействие върху държавния бюджет, нито върху бюджета на НЗОК, нито е свързан с финансови въпроси по отношение другите участници в здравната система.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина