БългарияЗабравеният градКултураНовини

Пушката на Захарий Стоянов напуска РИМ – Пловдив – ВИДЕО

Пушката на Захарий Стоянов и първото издание на „Записки по българските въстания“ напускат Областното събрание на Източна Румелия за първи път от поставянето им в експозиция „Съединение на България от 1885 г.“.

На 3 март музей „Етър“ представя първото издание на „Записки по българските въстания“ и пушката, която Захари Стоянов носи по време на Априлското въстание. Двете културни ценности остават в Сакова къща до неделя, 5 март, за да могат повече посетители да ги видят през почивните дни.

Книгата и оръжието са предоставени на РЕМО „Етър“ от Регионален исторически музей – Пловдив (РИМ-Пловдив).

„Записки по българските въстания“ е издадена за първи път в Пловдив през 1884 година. Дарена е от Икономическия техникум в града, в чиято библиотека е съхранявана дълго време.

Пушката е Уинчестър (Winchester rifle) и постъпва във фонда в средата на 50-те години на XX век от Регионален етнографски музей-Пловдив. Произвежда се през 60-те и 70-те години на XIX г. Оръжието, което Захари Стоянов носи по време на Априлското въстание, е част от експозиция „Съединение на България 1885 г.“, разположена в Централната зала на РИМ-Пловдив.

Вижте интервюто със Стоян Иванов – директор на Регионален исторически музей – Пловдив, за да научите повече за това дългоочаквано пътуване

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина