БългарияЖивотНовини

Пътна полиция започва акция “Зима“

През този период пътните полицаи ще проверяват готови ли са автомобилите за зимата, пише OFFNews.

През първите 10 дни акцията ще бъде насочена към шофьорите. Следващите 10 дни – към безопасността на пешеходците. А през последните 10 проверките ще се съсредоточат в поведението на шофьорите и състоянието на превозните средства, което трябва да е съобразено със зимните условия.

От „Пътна полиция“ припомнят, че през студените месеци гумите трябва да бъдат с грайфери не по-малки от 4 мм. Зимните гуми са задължителни от 15 ноември до края на март.

Първият етап на акцията се казва „Безопасно пътно превозно средство“, обяви началникът на „Пътна полиция“ Калоян Драганов. В него ще се проверяват за светлини и отразителни жилетки велосипеди и каруци. Ще се следи за спазване на въведените ограничения за тротинетки.

„Пешеходци, пътници и водачи за толерантност“ е вторият етап, като паралелно до 15 декември ще има и превантивна кампания „Пресичаме безопасно“, което ще е в училищата и детските градини в страната.

Последният етап е „Безопасно шофиране през зимата“. В него ще се следи за изправност на колите, ще се проверяват и техните фарове, които трябва да са включени и през деня.

Първата седмица санкции няма да се налагат, но след това водачите на неизрядните автомобили ще подлежат на такива.

Акцията цели да информира шофьорите за настъпващата зима. Дори не трябва да чакаме снега – а да знаем, че с падането на температурите летните гуми стават по-твърди и се удължава спирачния им път, каза председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев пред БНР.

В рамките на акцията в СБА от днес до 7 ноември ще се провеждат безплатни прегледи на автомобилите, включително за състоянието на фаровете и чистачките.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина