БългарияЖивотЗдравеНовини

Отбелязваме Световния ден за борба с епилепсията

В Пловдив в лилаво ще грейне ДК „Борис Христов“

Националният дворец на културата и сгради в още четири областни града у нас ще бъдат осветени в лилаво тази вечер – цветът на хората с епилепсия по света. Отбелязваме Световния ден за борба с най-разпространеното хронично неврологично заболяване, като тази година инициативата се провежда под мотото: „Заедно за подкрепа и осведоменост“, пише БНР.

Около 70 хиляди са българите с епилепсия, като някои от тях имат и други хронични заболявания. Болестта най-често започва в детска възраст или след като човек навърши 65 години. Среда и подкрепа за по-тежките случаи на заболяването предлага столичният дневен център „Безброй чудеса“, основан преди 6 години от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Посещава се от 25 деца и младежи на възраст от 3 до 35 години. С тях работят различни специалисти, а младите хора се чувстват значими, разказва директорът на социалната услуга Мария Гергова.

Проблем е, когато младият човек навърши 35 години – трябва да напусне услугата.

„До вчера си бил активен и в един момент оставаш вкъщи и нямаш стимул. Просто знаеш, че нищо няма да ти се случи“, казва мария Гергова.

От Асоциацията работят за разкриване на втори център, за да групират по-малките и по-големите според интересите им. Днес вратите на дневния център са отворени през целия ден, а от организацията ще представят резултатите от анкета за проблемите в ТЕЛК комисиите у нас.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина