БългарияВластЖивотНовини

Одобриха ваучерите за гориво

Народните представители одобриха на второ четене финансова подкрепа за физически лица за транспорт, която ще се отпуска под формата на ваучери от увеличения размер на месечната вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ за произведени в България нефтопродукти от руски петрол, съобщи Дневник. Това стана с промени в Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Критериите за доходите на хората, които ще могат да ползват помощта, ще се определят с постановление на Министерския съвет.

Мярката ще се финансира от фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Формулата:

Депутатите записаха, че за определяне на вноската от цената на петрола сорт брент ще се изважда тази на руския сорт уралс. Отчисление от 0.7% от тази разлика ще се умножава по обема горива, пусната на пазара, а получената сума ще постъпва във фонда.

Според приетите текстове директорът на Агенция „Митници“ ще подава всеки месец информация на министъра за количеството внесен в страната суров нефт по сорт и произход.

Министърът на икономиката и индустрията пък е задължен да публикува на сайта на министерството размера на месечната вноска.

Събраните вноски ще се разходват по програми, одобрени от Министерския съвет, и могат да бъдат преустановени при липса на средства.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина