БизнесБългарияНовини

Минималната заплата да стане 940 лева догодина

Предложението е на служебния министър на финансите Росица Велкова и е заложено в тригодишната средносрочна прогноза

През 2024 г. минималната работна заплата се предвижда да достигне 940 лева, обяви пред БНР министърът на финансите Росица Велкова. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, който ще бъде предложен на следващия парламент. В момента минималната заплата е 780 лв.

В документа е заложено тази заплата да се вдигне до 1038 лева през 2025 г., а година по-късно – до 1128 лева.

Малко преди да приключи работата си последното НС одобри механизъм за промяна на размера на тази заплата. Той гласи, че минимална работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата и е в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Обяви, че за първи път приходите не са планирани консервативно, но за да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера – капиталовите разходи да не може да бъдат пренасочвани за друг вид разходи и с 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през 4-то тримесечие при условие, че не се нарушава бюджетното салдо.

Източник: Дневник

Снимка: Надежда Чипева, Капитал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина